szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tegnapi döntés után, miszerint hétfőtől nem nyitnak ki az iskolák, most újabb bejelentés tettek.

Cikkünk frissül

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, a cél a tantermen kívüli oktatás. Az iskolák nem zárnak be, csupán átalakul az oktatás.

A bejárás az intézményvezetés és a tanárok részéről szükséges, ha nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amivel az oktatást folytathatják. Kiscsoportos felügyelet főleg a családi felügyeletet jelenti, illetve bevonnák a szomszédságot is, hogy megoldott legyen a rotáció a felügyelet és a munkábajárás között.

Fontos, ahol ez nem megoldható, az iskolákban lesz gyermekfelügyelet, kiscsoportokban, ezt a tankerületek és a szakképzési központok intézik majd - mondta el Maruzs Zoltán. Fontos, hogy az otthonmaradás azt jelenti, maradjanak is otthon, ne "bandázzanak" - tette hozzá.

A közös tanulást sem ajánlják, hiszen így a tanulás kiszervezésének nem sok értelme lenne. Az iskolaépületek nem zárnak be, a gyermekétkeztetés így megoldott lesz.

Milyen lesz ez a gyakorlatban?

Hamarosan módszertani javaslatot tesznek az oktatás mikéntjéről – mondta el Maruzsa Zoltán. Azonban ez a dokumentum nem végleges, folyamatosan változtatnak majd rajta, bővítik a tanulási tippek listáját. Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, minden területen adottak a feltételek a távoktatáshoz, továbbá alkalmasnak tartják a KRÉTA-rendszert is arra, hogy a diákok és a tanárok tartsák a kapcsolatot vagy intézzék a számonkéréseket.

Az óvodák és bölcsődék is helyben dönthetnek - a hamarosan megjelenő rendeletben megfogalmazottak szerint -, de az ajánlás az, hogy a legtöbb gyerek maradjon otthon. Ahol nem megoldható, ott lesz kiscsoportos gyermekfelügyletet – ez az önkormányzatok döntésköre lesz - emelte ki az államtitkár.

Hétfőtől bezárnak az iskolák: új oktatási munkarend lesz Magyarországon is

A héten már több iskolából hazaküldték azokat a gyerekeket, akik külföldön jártak, sokan pedig csak óvatosságból nem mentek be az órákra. A kormány mai bejelentése után ez már nem lesz választható: hétfőtől tantermen kívüli digitális munkarend lesz.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.