szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az oktatásban dolgozó bármely munkavállalói csoport élet- és munkakörülményeinek javulását üdvözli, ám a szakképzésben beharangozott 30 százalékos béremeléssel kapcsolatban több dologra figyelmeztet - írja közleményében a PDSZ, amely az összes oktatásban dolgozót érintő jelentős béremelést követel a közalkalmazotti jogviszony fenntartása mellett.

Ahogy megírtuk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a szakképzési törvény tervezetét. Ha megszavazzák, jövő júliustól a szakképzésben oktatók nem a közalkalmazotti törvény, hanem a munka törvénykönyve hatálya alá fognak tartozni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleménye szerint a kormány nem folytatott érdemi egyeztetést a kérdésben. Nem véletlen, hogy többek között ezért a PDSZ már ez év augusztusában, a Pedagógusok Szakszervezete pedig az elmúlt héten kilépett a Szakképzési Innovációs Tanácsból - írják.

Felhívják a figyelmet, hogy amennyiben a kormány magasabb illetményt akar adni egy foglalkoztatási csoportnak, azt a jogviszonyuk megváltoztatása nélkül is megteheti. Valótlan az az állítás, hogy a közalkalmazotti jogviszony akadálya volna a dolgozók béremelésének. A munkáltató a mai keretek között is adhat magasabb bért, ha a fenntartó biztosítja annak fedezetét - áll a közleményben.

Mivel a PDSZ nem volt bevonva a mostani intézkedés előkészítésébe, ennek híján megalapozott a feltevés, hogy az utóbbi évtizedben megszokott módon, egyfajta pénzátcsoportosítás adja majd a tervezett illetményemelés fedezetét. Eszerint a béremelés forrása lehet az elvett jubileumi jutalom, a felmondási (vs. felmentési) idő és a végkielégítés mértékének csökkentése - írják.

A PDSZ a fentiek alapján elutasítja az Innovációs és Technológiai Minisztérium ötlete által kínált „árukapcsolást”, és olyan jelentős béremelést követel az oktatás minden munkavállalója számára, amely a közalkalmazotti jogviszony fenntartása mellett egységesen és hosszútávon rendezi az itt dolgozó minden kolléga illetményét - áll a közleményben.

Nyílt levelet írt a minisztériumnak a PSZ - szakmai egyeztetést követelnek a szakoktatók státuszáról

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felszólítja a minisztériumot, hogy még a kormány döntése előtt bocsássa társadalmi vitára a szakképzésben foglalkoztatottakról szóló törvénytervezetet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.