szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aláírásgyűjtést indítottak roma szervezetek a tankötelezettségi korhatár 18 évre való visszaállításáért.

Roma szervezetek kezdeményezésére aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a tankötelezettség határa ismét 18 év lehessen - írta meg a Mérce. Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője, az aláírásgyűjtés egyik szervezője elmondta: rendkívül kritikus a roma tanulók helyzete az oktatási rendszerben, minden 10 cigány fiatalból 7 kiesik a közoktatás rendszeréből, pedig a romák számára a tanulás és az iskolai előremenetel az egyetlen kiút a kilátástalanságból - tette hozzá.

Az aláírásgyűjtés elindítását az idei, összesen hetedik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napján jelentették be, jelmondata a „Tanulni akarunk!” volt.

A kormány 2012-ben csökkentette le a tankötelezettség felső korhatárát a korábbi 18 évről 16 évre. Azóta is voltak kezdeményezések, viták a téma körül, nemrég felmerült az is, hogy az új szakképzési stratégia tartalmazná a korhatár egy évvel történő megemelését, vagyis 17 évre emelnék, azonban kiderült, hogy ez nem lesz így.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az iskolába nem járó 14-18 évesek aránya

2017-ben a 14-18 évesek 12,2 százaléka nem vett részt a közoktatásban, ez az arány a második legmagasabb azon országok közül, amelyek az OECD-nek és az EU-nak is tagjai - derül ki az OECD friss, Education at a Glance 2019 című kiadványából.