szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középiskolákba jelentkezés végleges határideje csak 2020-ban lesz, azonban a központi felvételire már idén jelentkezni kell. Miért fontos már most végiggondolni, hogy melyik középiskolát fogja választani a felvételiző?

A központi felvételi vizsga nem mindegyik középiskolába való bekerüléshez feltétel. Azonban ahova igen, muszáj teljesíteni ezt a vizsgát is. Ezért, ha olyan iskolában gondolkoztok, ahol központi felvételi van, de mégsem vagytok benne biztosak, hogy első helyen vagy egyáltalán tényleg megjelölnétek-e az adott intézményt - hiszen még idő is bőven van a jelentkezésig -, inkább jelentkezzetek a központi felvételire, minthogy később derüljön ki, nem vettek részt a vizsgán.

Ugyanis a központi felvételi és az arra való jelentkezés megelőzi a felvételi jelentkezést. Így utólag, még az eredmény fényében is össze tudjátok állítani a kiválasztott iskolák sorrendjét abban az esetben, ha több olyan intézménybe jelentkeztek, ahová nehezebb bekerülni, vagy éppen nem központi felvételi működik.

Ezért számítanak már az általános iskolában szerzett jegyek is

Csak a központi írásbeli felvételi vizsgán elért eredmény számít a középiskolai felvételin, vagy a diák korábbi, általános iskolai teljesítménye is? Olvasói kérdésre válaszolunk.

A központi felvételi feladatlapjait 2020. január 18-án írják majd a felvételizők, erre december 6-áig lesz lehetőség jelentkezni, a többi szabályról itt olvashattok. A vizsgát egyébként bármelyik vizsgaszervező középiskolában meg lehet írni - ezek listáját november 15-én teszik majd közzé.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolaválasztásról, a felvételi menetrendjéről is. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!