szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem beszélhetnének a fizetésükről és az iskolában tapasztalható problémákról a tanárok a titoktartási nyilatkozat alapján, amelyet az egyik tankerület küldött a pedagógusoknak. A szakszervezet szerint jogsértő lehet aláírásra kötelezni a tanárokat - írja a Népszava.

A székesfehérvári tankerületben olyan titoktartási nyilatkozatot akarnak aláíratni a tanárokkal, amelyben vállalják, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kezelnek  – írja a Népszava a lap birtokába került dokumentum alapján, amelyet néhány napja kaptak kézhez a tankerület tanárai.

A nyilatkozat alapján a pedagógusok a személyi juttatásokkal kapcsolatos adatokról sem beszélhetnének, azután sem, hogy megszűnt a munkaviszonyuk, kivéve, ha bíróság vagy más hatóság kötelezi őket. A kötelezettség megszegése esetén pedig fegyelmi eljárást indíthatnak ellenük. Néhány hete a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított, amelyben pedagógusok tucatjai álltak a nyilvánosság elé, bemutatva nettó bérüket.

A pedagógusokat a Munka Törvénykönyve alapján köti titoktartási kötelezettség például a diákokkal, családjukkal apcsolatos személyes adatok tekintetében - írja a Népszava. A lapnak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke elmondta: a nyilatkozat aláírására való kötelezés jogsértő lehet, mivel nemcsak abban gátolhatja a tanárokat, hogy beszéljenek az iskolákban tapasztalható problémákról (mint például a munkaerőhiány és az azzal járó anomáliák), hanem abban is, hogy jogsegélyért a szakszervezethez forduljanak.

A PSZ vezető jogtanácsosa, Selmeciné Csordás Mária arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet a jogviszony megszűnését követően is titoktartásra kötelezni a közalkalmazottakat, a közalkalmazotti törvény fegyelmi felelősséggel kapcsolatos rendelkezéseit pedig 2012. július 1-től hatályon kívül helyezték. A jogtanácsos szerint a nyilatkozatot senki ne írja alá.

A lap kereste a tankerületet is, de  a cikk írásáig nem kaptak tájékoztatást.

Tüntetést és sztrájkot tervez a PSZ, ha nem teljesítik a pedagógusok követeléseit

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tüntetést, sztrájkot szervez, ha nem teljesülnek követelései.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.