szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tüntetést, sztrájkot szervez, ha nem teljesülnek követelései.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) kongresszusa szerint a pedagógusok bére nemzetközi összehasonlításban is megalázóan alacsony, munkaterhük viszont az Európai Unióban az egyik legmagasabb. A nevelést és oktatást segítők, továbbá technikai dolgozók évek óta szinte éhbérért látják el nagyobb megbecsülésért kiáltó feladataikat.

A szakszervezet ezért követeli, hogy csökkentsék a diákok munkaterheit, ezen kívül vegyék figyelembe a gyermekek egyéni fejlődési sajátosságait a beiskolázásnál, és állítsák vissza a szabad tankönyvválasztást, adják vissza a tanároknak a tanítás módszertani szabadságát - hangzott el a PSZ mai sajtótájékoztatóján.

Túlterhelt pedagógusok, alacsony fizetések és hatalmas tanárhiány - így indul az idei tanév

"Ha így folytatják, 10-15 év múlva nem lesz pedagógus, és nagyon kevesek "luxusa" lesz az állami oktatás" - mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, akivel az idei tanévkezdésről, tanári fizetésekről és a pedagógushiányról beszélgettünk.

A szakszervezet tiltakozik az ellen, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. Szerintük ennek kormányzati szándéka is bizonyítja, hogy közmegegyezés nélkül, ad hoc jelleggel nem lehet átalakítani a közoktatás rendszerét, mert annak a jövő munkavállalói, a mai diákok lesznek a kárvallottjai, vagyis az egész társadalom. A PSZ továbbá követeli, hogy a kormány tartsa be a szakmai és szociális párbeszéd eredményeként született megállapodásokat.

A szakszervezet és a pedagógustársadalom türelme is elfogyott, ez is indokolja, hogy a kormány rövid időn belül határozott lépéseket tegyen az oktatás valamennyi dolgozója fizetésének emeléséért, munkaterheinek csökkentéséért, társadalmi megbecsültsége növeléséért!

A szakszervezet kongresszusa úgy döntött: amennyiben a kormány a Magyar Közoktatás Napjáig (2019. november 22.) nem teljesíti a pedagógusok követeléseit, ezek érvényesítésére ősszel tüntetést, de ha ez sem elég, 2020 januárjában országos sztrájkot szervez - írják Facebook-oldalukon.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.