szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) összegyűjtötte, hogyan lehet élni a köznevelési törvény módosítása kapcsán még megmaradt lehetőségekkel, valamint irányt mutat afelé, hogyan lehet érdemes fellépni az egyes korlátozásokkal szemben.

Útmutatót készített a TASZ azoknak a szülőknek, akik szeretnének a csütörtökön aláírt köznevelési törvény ellenére szabadon dönteni gyermekük taníttatásáról - írta meg a hvg.hu. A jogvédő szervezet szerint a jogszabály sok esetben nem fogalmaz egyértelműen, de a hiányosságok egyben lehetőséget is jelentenek a pozitív jogértelmezésre.

Áder János ma aláírta a köznevelési törvény módosítását

A parlament.hu állapotjelzése szerint ma Áder János aláírta a köznevelési törvény módosítását.

A szervezet útmutatójában számos lehetőséget kínál azoknak a szülőknek, akik gyermekük fejlődésének érdekében más taníttatási utat választanának, mint amit a törvény előír. Emellett azt is bemutatja, milyen lehetőségei vannak azoknak a szülőknek, akik nem szeretnék már 4 éves korában óvodába adni gyermeküket, és azoknak is, akiknek már elmúlt 4 éves a gyermeke, de fel szeretnék menteni az óvodába járás kötelezettsége alól - írják.

Hozzáteszik, választ kaphatnak kérdéseikre azok a szülők is, akiknek gyermeke iskolakezdés előtt áll, de valamilyen okból kifolyólag nem szeretnék 6 éves korában iskolába adni, ahogy ezt az új törvény előírja. Az útmutatóból a TASZ szerint a legtöbb kritikával illetett változtatásról, a magántanulóság megszüntetéséről, és az egyéni munkarend nehezen átlátható rendszeréről is tájékozódhatnak a szülők.

Megszavazták a köznevelési törvény módosítását: mi változik ezután?

Múlt hét pénteken megszavazták a köznevelési törvény módosító javaslatát. A változás az intézményvezetőket, a magántanulói jogviszonyt, az óvodába járást, az alternatív kerettanterveket és a tankönyvellátás szabályozását is érinti. Összegyűjtöttük a változásokat.