szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szóbeli/szöveges értékelés lehetősége az Oktatási Hivatal engedélyével megmaradhatna az iskolákban, ebben a fontos részletkérdésben nyitottak a változtatásra – ezt mondta a köznevelési törvény módosító csomagjáról a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A köznevelési törvény módosításának elhalasztásáról elmondta, egy fontos részletkérdésben nyitottak a változtatásra, miszerint a szóbeli értékelés az Oktatási Hivatal engedélyével megmaradhatna.

Egyelőre ez az egy döntés született - válaszolta arra a kérdésre, hogy a többi vitatott pontban lehet-e változás.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden szavazott volna az Országgyűlés a köznevelési törvény módosító csomagjáról, a zárószavazást azonban elhalasztották.

A szöveges értékelés fontosságáról az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete korábbi közleményében azt írta, az értékelésnek csupán az egyik funkciója a visszajelzés. "Az alternatív iskolák pedagógiájában az értékelés kiemelt szerepű pedagógiai eszköz, a visszajelzés mellett a motiváció, az önreflexió, a diagnosztizálás eszköze, melyet az adott alternatív pedagógiai paradigma sajátosságai határoznak meg. Ezekhez az alternatív pedagógiai működésekhez az ötfokú skálán való érdemjeggyel való osztályozás nem illeszthető hozzá. Az alternatív pedagógiák ezen gyakorlatai már a korszerű pedagógia egyéb területén is megjelentek: a XXI. századi elvárásokhoz illeszkedően az oktatás-nevelésben használt mérés-értékelési rendszerek erősen differenciálódtak, a célcsoport szerint személyre szabottá váltak, felváltva a régi, hagyományos, 1-től 5-ig használt érdemjegy-skálát. Emlékeztetjük a törvényalkotót, hogy ez a koncepció érvényesült az új Nat tervezetében is, melyben a 3. osztály végéig “a motivált tanulás megőrzése és a fejlődési eltérések értő kezelése érdekében” csak a szöveges értékelést tartják helyesnek. Természetesen jogos igény, hogy a szülő kérésére vagy továbbtanulás esetén minden tanuló az általánosan használt osztályzatokat is megkapja – erre eddig is volt minden alternatív iskolában lehetőség” – olvasható állásfoglalásukban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!