szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legkésőbb ma minden általános iskolás megtudja, melyik középfokú iskolába került be, eddig a határidőig értesítik ugyanis a tanulókat a felvételről vagy az elutasításról az intézmények. De mi történik, ha nem sikerült a felvételi? Minden kérdésre válaszolunk.

A középfokú iskolák már megkapták az Oktatási Hivataltól az egyeztetett felvételi jegyzéket – ez alapján küldik el a jelentkezőknek/szülőknek és az általános iskoláknak a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést.

Fontos, hogy a hat vagy nyolc évfolyamos gimnáziumba jelentkezők általános iskoláját csak akkor értesítik a felvételi eredményéről, ha az adott diákot felvették a kiválasztott képzésre – ha nem került be, az általános iskola nem kap értesítést.

Mi történik, ha nem sikerült a felvételi?

Ha az általános felvételi eljárás időszakában nem nyertetek felvételt egyetlen középfokú iskolába sem, akkor kihasználhatjátok a 2019. május 6-án kezdődő rendkívüli felvételi időszakot. Fontos, hogy ilyenkor a továbbtanulás intézése már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákban való jelentkezéssel, egyeztetéssel történik. A tanköteles korú tanulóknak a sikertelen felvételi eljárás ellenére is kötelező az iskolaválasztás - hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

Tehát a rendkívüli felvételi eljárás már nem része a középfokú intézmények felvételi információs rendszerének (KIFIR), de az Oktatási Hivatal azoknak a középfokú iskoláknak az adatait, ahol a felvettek alacsony száma miatt rendkívüli felvételi eljárást kell kiírni, közzéteszi a honlapján.

Mi történik, ha a rendkívüli felvételi is sikertelen?

Amennyiben sem a rendes, sem a rendkívüli felvételin sem sikerül bekerülni egy középfokú iskolába sem, akkor tanulmányaitokat a Köznevelési Hídprogramban folytatjátok.

A Köznevelési Hídprogramban résztvevő intézményeket az állami intézményfenntartó központ jelöli ki 2019. március 28-ig. A Hídprogrammal kapcsolatos legfontosabb információkat és dokumentumokat pedig megtalálhatjátok a Klebelsberg Központ honlapján.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!