szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai központi felvételire – itt van minden, amit tudni kell a vizsgáról.

Mi az a központi felvételi?

Ez az az írásbeli vizsga matematikából és magyar nyelvből, amelyen azoknak a diákoknak kell részt venniük, akik olyan középiskolába szeretnének továbbtanulni jövő szeptembertől, ahol ezt a vizsgát kötelezővé tették – vagyis a jelentkezők rangsorolásakor nemcsak az általános iskolai jegyeket, hanem a központi írásbeli felvételin szerzett pontszámot is figyelembe veszik.

Honnan tudhatom, hogy a kinézett középiskola mi alapján dönt a felvételizőkről?

Ez az adott középiskola felvételi tájékoztatójából derül ki – ez a dokumentum tartalmazza a jövő szeptemberben induló osztályok listáját és a pontszámítás módszerét (milyen általános iskolai jegyeket vesznek figyelembe, kötelező-e megírni a központi írásbeli felvételit, tartanak-e szóbelit, és ha igen, milyen anyagból kérdezik a diákokat). A felvételi tájékoztatót a kiválasztott középiskola oldalán találjátok meg.

Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi: a legfontosabb dátumok és határidők

Mikor kell jelentkezni a középiskolákba? Mikor írják meg a hat-, nyolc-, négy- és ötosztályos középiskolákba jelentkezők a központi felvételi tesztet, és mikor kapják meg az eredményeket? Összegyűjtöttük a középiskolai felvételi legfontosabb dátumait.

Van, ahol szóbeli felvételit is tartanak?

Igen, van – a követelményrendszerről, időpontról minden információt megtaláltok a felvételi tájékoztatóban.  Az biztos, hogy a szóbelit valamikor 2019. február 21. és március 14. között tartják majd.

Már most el kell dönteni, milyen középiskolákba jelentkezem?

Fontos: december 7-ig csak az írásbeli felvételi vizsgára kell jelentkezni, a középiskolákba majd február 18-ig kell jelentkezni – vagyis addig kell döntést hozni arról, milyen középiskolákat (és milyen tanulmányi területeket, tagozatokat) jelöltök meg, és a lista élén melyik intézmény áll majd.

De ha még nem tudom, hová jelentkezem, honnan tudjam, hogy kell-e írásbeliznem?

Mostanra a legtöbb nyolcadikosnak már van valamilyen elképzelése arról, hol szeretne továbbtanulni. Ha semmilyen ötletetek nincs, akkor a biztonság kedvéért jelentkezzetek az írásbeli vizsgára – hátha később olyan gimnáziumot vagy szakgimnáziumot néztek ki, ahová nem lehet bejutni központi írásbeli nélkül.

Ilyen feladatokat kapnak az írásbeli vizsgán a középiskolába felvételiző diákok

December 7-ig lehet jelentkezni a középiskolai központi felvételi vizsgára - a diákok matematikából és magyar nyelvből adnak számot tudásukról. Milyen feladatokra kell készülniük? Mutatjuk.

Mikor lesz a központi felvételi vizsga?

Az írásbeli vizsga az ország összes – érintett – középiskolájában 2019. január 19-én 10 órától lesz. A pótló írásbeli január 24-én 14 órától.

Hogyan lehet jelentkezni a központi írásbelire?

A jelentkezési lapot és az egyéb tudnivalókat itt találjátok.

Itt a HVG 2019-es középiskolai rangsora: a Radnóti végzett az élen

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Toldy Ferenc Gimnázium, valamint az Eötvös József Gimnázium vezeti a HVG 2019-es középiskolai rangsorát. Pénteken jelenik meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.