szerző:
Eduline

A szakképzés részeként a zeneművészeti szakközépiskolák a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartoznak az új kormányzati struktúrában, amelyben ténylegesen szakképző intézményként kezelik - olvasható a Magyar Nemzetben.

A lapnak Záborszky Kálmán, a zuglói Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója azt nyilatkozta, hogy "nap mint nap életidegen szabályoktól kell megvédeni a zenei oktatást, miközben értelmetlen kompromisszumokra kényszerülnek a források biztosítása érdekében".

Az igazgató kifejtette: a szakközépiskolák legfontosabb bevételi forrása a szakképzési hozzájárulás, így a zeneművészeti szakközépiskolák nincsenek könnyű helyzetben, amikor maguknak kell olyan céget keresniük, amelyik közvetlenül az ő iskolájuknak adna támogatást. "Hiszen a művészetnek nincs háttéripara" - fűzte hozzá.

A végső csapást azonban - olvasható a Magyar Nemzetben - az jelentette, amikor a térségi integrált szakképző központokba (TISZK) való tömörüléshez kötötték a szakképzési hozzájáruláshoz való jogosultságot. A zeneművészeti szakközépiskoláknak ez pluszkiadást és rengeteg felesleges adminisztrációt jelent.
   
A TISZK fenntartása többletöltséggel jár. Életidegen az is - mondta a lapnak Záborszky Kálmán -, hogy a szakképzésben jellemző modulrendszert rákényszerítik a zeneművészeti szakiskolákra, ami miatt nekik is olyan egységekre kell bontani az oktatást, amelynek a valósághoz semmi köze nincs.

MTI