szerző:
Eduline

Az oktatási államtitkárság nem tervezi tanárok elbocsátását, ám a gyerekszámcsökkenés miatt kevesebb pedagógusra lesz szükség - mondta Hoffmann Rózsa az Inforádiónak.

"Úgy látszik, a szakszervezeteknél egy visszatérő motívum, hogy minden változás előtt ilyen számokkal ijesztgetik az embereket" – mondta, hozzátéve, hogy szeptembertől körülbelül 170 ezerrel kevesebb gyerek kezdi meg iskolai tanulmányait, mint 2002-ben, és becslések szerint 24 ezerrel kevesebb, mint tavaly. Ha ilyen radikális mértékben csökken a tanulók száma, akkor ebből szükségszerűen következik bizonyos pedagóguslétszám-csökkenés is.

Az új közoktatási törvény leghamarabb jövő szeptembertől léphet életbe, a 2011/2012-es tanévben csupán egy változással számolhatnak a diákok az eddigiekhez képest, ez pedig a mindennapos testmozgás kötelezővé tétele az alsó tagozaton. "Mivel az alsó tagozatos gyerekek hetven százaléka napközis, a napközis nevelők dolga lesz, hogy azokat is, akik történetesen nem maradnának délután az iskolában, ott tartsák mozogni" - magyarázta.
©

Az új közoktatási törvény a tanárok bérezését tekintve szakít az óraadói szemlélettel, és a fizetéseket megemelve új munkaidő-elszámolást, valamint központi bérfinanszírozási rendszert vezetne be.

Szeptemberben tárgyalhatja a felsőoktatási törvény koncepcióját a kormány, miután a közigazgatási államtitkárok ülésén nem volt szó a tervezetről, a grémium szerint a koncepció bizonyos pontjai politikai döntést igényelnek - közölte Hoffmann Rózsa. A Széll Kálmán-tervben előirányzott 88 milliárdos elvonást 2014-ig túl soknak tartja, szerinte erről akkor lehet elgondolkodni, ha a gazdasági szereplők beszállnak a finanszírozásba.

eduline