szerző:
Eduline

„Ezen a héten, pénteken megkezdődnek a ballagások az országban. A diákok az ezt megelőző napokban, a hagyományokat követve szerenáddal búcsúznak tanáraiktól. A Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság figyelmeztet a leselkedő veszélyekre” – áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ballagási közleményében. A tárca szerint a legnagyobb bajt évről évre az "oldottabb közlekedési magatartás", a részeg diákok és az ittas apukák okozzák.

"A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kéri a szerenádozni induló fiatalokat, hogy a saját és mások testi épsége érdekében ne fogyasszanak alkoholt, alkoholos állapotban ne üljenek volán mögé, és csak annyian szálljanak egy autóba, ahány fő az adott gépjárművel szabályszerűen szállítható" - írják.

Bolondballagás - csak óvatosan

"Magyarországon egy pohár sör sem megengedett az autóvezetőknek, a jogszabályok értelmében zéró tolerancia van érvényben az ittas sofőrökkel szemben. Az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetés mellett a gyorshajtás az, amelyik az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt, a legfőbb baleseti és halálozási ok a közutakon. Arra is fel kell hívni a figyelmet ugyanakkor, hogy a ballagáshoz kapcsolódóan az utakon is megnövekedett forgalomra kell számítani" - figyelmeztet a Nefmi.  

"A tapasztalatok szerint veszélyt jelenthet a szokásostól eltérő, „oldottabb” közlekedési magatartás, mint például a gyalogosok szabálytalan, az úttesten való közlekedése. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kéri ezért a szülőket is, hogy a tragédiák elkerülése érdekében figyelmeztessék gyermekeiket a rájuk leselkedő veszélyekre."


eduline