szerző:
Eduline

Egyik pedagógus szakszervezet sem tartja elfogadható lépésnek a tankötelezettség tizenöt éves korra csökkentését. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a módosítást semmi nem indokolja, ezért nem érti, "hogyan merülhetett fel a XXI. században". A Pedagógusok Szakszervezete szerint így diákok százezrei lépnek majd ki az iskolarendszerből használható szakma és tudás nélkül.

A kedden nyilvánosságra hozott Széll Kálmán Tervben az olvasható, fel kell kínálni a 15. évüket betöltő fiataloknak: választhassanak, folytatják tanulmányaikat vagy munkába állnak. Ezért a jövő év szeptemberében hatályba lépő közoktatási törvény a tankötelezettség felső határát 15 évre szállítja majd le. A döntés részleteiről bővebben itt olvashatsz.

"Magyarországon nem olyan képzetlen tizenöt évesekre van szükség, akik csupán alapfokú végzettséggel rendelkeznek. Ezek a fiatalok a gazdaságélénkítésében sem tudnak szerepet vállalni" - mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki szerint a lépés pedagógus álláshelyek megszüntetésével is járhat. Kevesebb hallgatót vehetnek fel az egyetemek, állami kézbe kerülhetnek az általános iskolák - a kormány oktatást érintő terveiről szóló összefoglalónkat itt olvashatod.

Kitért arra is, hogy az új közoktatási törvény legutóbbi koncepciója még tizenhét éves korra csökkentette volna a tankötelezettséget, de a Közoktatás-politikai Tanács múlt heti ülésén ezt is elvetették. Most ismét szeretnék összehívni a testületet, hogy tájékoztatást kapjanak az elképzelésekről.

Elfogadhatatlannak tartja a döntést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is: közleményükben azt írják, "az elképzelés végrehajtásához jelenleg nem áll rendelkezésre semmilyen iskolatípus, hiszen a hatéves korban kötelezően megkezdett tankötelezettség a nyolc évfolyamos általános iskola elvégzése után tizennégy éves életkorban befejeződik". A szakszervezet szerint a módosítás lehetőséget ad arra, hogy több százezer diák hagyja ott az iskolát szakképzettség nélkül.

"Ez az elgondolás magában hordozza annak lehetőségét, hogy az állam nem vállalja föl a tankötelezettség utáni időszakra az ingyenes oktatás igénybevételéhez szükséges ellátórendszer fenntartását és működtetését. Szűkíti a rendelkezésre álló beiskolázási helyeket, elsősorban a középiskolákba való bejutás lehetőségét. Ezek az intézkedések együttesen azzal a következménnyel járhatnak, hogy leépül a közoktatás ellátórendszere, iskolákat, kollégiumokat zárnak be, és tömegesen bocsátják el a közoktatásban foglalkoztatottakat" - írják. A Pedagógusok Szakszervezetének elnökével készített interjúnkat itt olvashatod el.

eduline/mti