szerző:
Eduline

Több mint 4600 New York-i tanár veszítheti el az állását a következő hónapokban. A város vezetése vasárnap hozta nyilvánosságra azoknak az általános- és középiskoláknak a listáját, ahol szeptemberben már kevesebb pedagógussal kezdik az új tanévet.

New York ezerhatszáz alap- és középfokú oktatási intézményének nyolcvan százalékát érinti majd a létszámleépítés, összesen 4675 tanárt bocsátanak el a tanév végéig – írja a New York Times. A legtöbb általános- és középiskola két-három tanártól kénytelen megválni, kilenc intézmény azonban ennél sokkal komolyabb létszámleépítésre kényszerül.

A legtöbb pedagógust a harlemi Columbia Secondary School for Math, Science and Engineering fogja elbocsátani: a pár éve működő intézményben jelenleg húsz tanár dolgozik, közülük tizennégyen vesztik el az állásukat. A másik nagy vesztes a börtönbüntetésüket töltő fiatalokat oktató New Rikers Island School, amely hatvankilenc helyett jövőre már csak negyvennyolc tanárt alkalmazhat.

Könyvtár New Yorkban: jövőre már kevesebb tanár készül fel itt az órákra
©

A 28 éves Tom Rochowicz történelmet tanít a manhattani Washington Heights Expeditionary Learning Schoolban – ő azok közé tartozik, akiknek nyáron új állást kell keresniük. „Továbbra is tanítani szeretnék, de nagyon nehéz úgy megtervezni a karrieremet, hogy folyamatosan bizonytalanságban élek” – mondta a lapnak.

A pedagógusok bérét már tavaly befagyasztották két évre, ám ilyen elbocsátási hullámra senki nem számított – erre ugyanis több mint harminc éve nem volt példa. A fejlesztőpedagógusoknak és a gyógypedagógusoknak egyelőre nem kell aggódniuk, őket ugyanis nem bocsáthatják el az iskolák, ahogy azok az intézmények is biztonságban vannak, amelyek évek óta nem bővítették a tantestületet. Január végén a szerbiai pedagógusok sztrájkoltak: ők egyelőre nem az állásukat féltik, hanem fizetésemelést követelnek. Hogy hány iskolában szünetelt a tanítás, itt tudhatod meg.

eduline