szerző:
Eduline

Nem folytathatják munkájukat azok a romániai iskolaigazgatók, akik nem versenyvizsgával kerültek az általuk irányított oktatási intézmény élére – ezt tartalmazza az új oktatási törvény.

A jogszabály szerint az ún. kihelyezett igazgatóknak nincs aláírási joguk, nem hozhatnak döntéseket, ez pedig ellehetetleníti az iskolák működését – mondta a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor.

Tanárok tüntetése Romániában - nem tetszik az iskoláknak az új oktatási törvény

Az új oktatási törvény alapján az igazgatókat csak olyan tanár helyettesítheti, aki tagja az Országos Szakértői Kamarának, ezt a szervezetet azonban még nem hozták létre, tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Az oktatási törvény január 10-én jelent meg a romániai hivatalos közlönyben, miután az alkotmánybíróság rábólintott a jogszabályra, amelynek parlamenti vitája május óta tartott. Az ellenzék azt a cikkelyt támadta a leghevesebben, amely biztosította volna a nemzeti kisebbségek számára, hogy anyanyelvükön tanulhassák Románia történelmét és földrajzát. A romániai tanügyi törvényről szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline