szerző:
Eduline

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a keresztény ünnepek nélkül megjelent Európa Naptár visszavonását szorgalmazza, a szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a több millió európai középiskolás diák számára a karácsony és a húsvét elfelejthető ünnep legyen, amelyek egy hivatalos európai naptárban meg sem jelennek.

Kifelejtették a karácsonyt és a húsvétot
Stágel Bence, a szervezet elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője és Gaal Gergely elnökhelyettes állásfoglalásukban kiemelik, döbbenten értesültek a hírről, miszerint az Európai Bizottság által kiadott, középiskolás diákoknak szánt Európa Naptárból - sok más vallás ünnepeinek megjelenítése mellett - kimaradtak a keresztény ünnepek.

A több millió példányban megjelent, ingyen terjesztendő kiadvány szerkesztői elírásra hivatkoznak, ám a naptár visszavonásáról mindeddig nem esett szó - írták. "Egy ilyen jellegű, sok millió európai fiatalhoz eljutó kiadványnak éppen az lehetne az egyik legfontosabb célja, hogy közös értékeink és hagyományaink megismertetésével elősegítse a sajátos európai öntudat kialakulását. Beláthatatlan káros következményekkel járhat kontinensünk igen értékes kultúrájának fennmaradására nézve, ha ez a korosztály nem ismerheti meg (...) a népei számára közös értékeket" - fogalmaznak a kereszténydemokrata politikusok.

Hozzáteszik: ma, amikor a világ számos pontján emberek százmilliói szenvednek üldözést keresztény vallásuk miatt, elfogadhatatlannak tartják, hogy éppen a legmélyebb keresztény gyökerekkel rendelkező Európa tagadja meg keresztény örökségét. Nem lehet erős Európa, ha a benne élő népek évszázadok alatt kialakult közös identitásának egyik legfőbb pillére, a kereszténység feledhetővé, "elírás" miatt kihagyhatóvá válik az Európai Unió legfőbb végrehajtó szerve számára. Mint írták, bíznak benne, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul visszavonja a keresztény ünnepek feltüntetése nélkül kiadott Európa Naptárat.

MTI