szerző:
Eduline

A tanárok rettegett ellenségének tekintett rágógumi az iskolai oktatás szerves részévé vált egy délnémet általános iskolában, ahol a nevelők éppen a rágózással próbálják növelni a diákok tanulmányi átlagát.

"A rágógumi a gyermekek egészségére és kognitív teljesítményére is jó hatással van" - magyarázta a kísérletnek otthont adó Volkenschwand általános iskolájában Wolfgang Ellegast, a bajorországi oktatási minisztérium munkatársa.

Az iskola igazgatója, Siegfried Lehr szerint is jó ötlet a rágózás, ugyanis a jó hangulatú oktatási légkör megteremtésének előfeltétele, hogy a diákok ne rettegjenek az iskolától és tanulás közben is jól érezzék magukat. Éppen ezért a szünetekben és a tanórákon is szabad a rágózás - hangsúlyozta az igazgató. A rágó bizonyítottan segíti a fogak tisztítását, különösen étkezés után, mikor nincs idő a fogmosásra.
   
A diákokat szigorú szabályok kötik: csak csukott szájjal és az elrágcsált rágó megfelelő módon való kezelésével engedélyezett a rágózás. Ez utóbbira, azaz a "veszélyes hulladék" ártalmatlanítására minden padot dobozkákkal szereltek fel. Ezeket pedig a diákok maguk díszítették méhecskékkel, katicabogarakkal, csigákkal és más hasonló figurákkal.

 MTI