szerző:
Eduline

Három beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz a Pedagógusok Szakszervezete; az érdekvédelmi tömörülés az alkotmánymódosítást, a különadót és az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését kifogásolja.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke elmondta: nem tartják elfogadhatónak a különadó öt évre visszamenőleges kivetését. Az érdekvédő azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy különbséget tesznek állampolgár és állampolgár, munkavállaló és munkavállaló között a 3,5 millió forintos, illetve 2 millió forintos plafon megállapításával.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke

Az Országgyűlés november 17-én döntött a 98 százalékos különadó új szabályairól, a törvény szerint a munkavállalók számára 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében 2 millió forint a közszférában foglalkoztatottakra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadó összeghatára. A különadót - amelynek hatálya a nyugdíjba vonulókra nem terjed ki - öt évre visszamenőleg kell megfizetni.
   
Galló Istvánné elmondta: külön beadványban kifogásolják az alkotmány módosításának azt passzusát, amely lehetőséget teremtene álláspontjuk szerint a kormánynak arra, hogy öt évre visszamenőlegesen újabb adónemeket állapítson meg. Mindez ellentétes az unióban alkalmazottakkal - emelte ki az érdekvédelmi szervezet vezetője. Harmadik beadványában a PSZ az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése ellen tiltakozik. A PSZ elnöke elmondta, azt kérik, hogy a megtámadott rendelkezéseket mindhárom esetben az Alkotmánybíróság semmisítse meg.

MTI