szerző:
Eduline

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) összességében elégedett az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén megtárgyalt, a 98 százalékos különadót érintő módosító javaslatokkal - mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Az elnök szerint az új javaslat nagy részben megegyezik azzal, amit ők képviseltek a különböző frakciókkal történt tárgyalások során. A leglényegesebb azonosság, hogy 2 millió forintról 3,5 millió forintra emelték a különadó összeghatárának plafonját.
   
Mint mondta: a javaslatba sikerült belevetetni azt is, hogy a különadóba ne számítson bele a szabadságmegváltás címén felvett összeg. Ezen kívül ők azt is szeretnék, hogy a felmentési összeg se számítson bele. Ezt meggondolásra érdemesnek minősítette Lázár János fideszes frakcióvezető - mondta.
   
A javaslat kapcsán azonban alkotmányossági aggályok is felmerültek, Mendrey László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ennek megoldása a politikusok feladata. Szerinte meg kell találni azt a megoldást, amiben a szakszervezetek egyöntetűen egyetértenek. Alkotmányossági aggálynak nevezte a különadó visszamenőleges hatályát.
   
A Fidesz frakcióvezetője hétfőn, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén azt javasolta: emeljék fel a 98 százalékos különadó összeghatárát 3,5 millió forintra, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében azonban megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt. A különadót öt évre visszamenőleg kellene megfizetni.

MTI