szerző:
Eduline

Az iskolások biztonságának növelésére kialakított olaszországi modell alkalmazását tervezik Ausztriában is: először Grazban próbálják ki

Bolzanóban negyed órával az oktatás előtt és után lezárják az utcát számos általános iskola előtt. Időszakosan autómentes zónákat alakítanak ki ott, ahol ez lehetséges, és ahol van értelme - fejtette ki Nives Fedel, a grazi városi rendőrség munkatársa.

Az 1989-ben indított olaszországi kezdeményezés mára természetessé vált, életben tartását a szülők, a diákok és az iskola dolgozói magukra vállalták. A panaszok ritkultak, egyidejűleg csökkent a balesetek száma, és megváltoztak a közlekedési szokások is: csak minden ötödik gyereket visznek kocsival az iskolába, a tanulók 24 százaléka kerékpáron, 45 százaléka pedig gyalog érkezik.

Az intézkedés bevezetését, illetve tanulmányozását az osztrák Mobilität FGM kutatószervezet végzi. Karl Reiter, az FGM munkatársa egy 2005-ös felmérés adataira hivatkozva elmondta, hogy azok a gyerekek, akik gyalog járnak iskolába, 23 százalékkal ritkábban betegszenek meg, és lényegesen jobbak pszichológiai jellemzőik is.

Bár Graz Eggenberg nevű városnegyedében a szülők tiltakozása miatt a tilalom bevezetésének terve megbukott, Andritz kerületben hozzákezdtek megvalósításához. Itt az átmenő forgalom elől már elzárt Prochaska utcában nemcsak általános iskola, hanem napközi, óvoda és bölcsőde is található.


mti