szerző:
Eduline

Száz cégvezető, valamint az első amerikai űrhajósnő is támogatja a Barack Obama által csütörtökön bejelentett kezdeményezést, hogy javítsák az amerikai matematikai és természettudományos oktatást.

A Change the Eqution elnevezésű programot Sally Ride asztronauta és számos nagy amerikai cég vezetője indította útjára Bill és Melinda Gates alapítványa, valamint a New York-i Carnegie vállalat anyagi támogatásával.

Az indulásnál 350 tudományos központ és múzeum ajánlott fel 2 millió órányi oktatást legalább 25 ezer gyerek és tizenéves számára mind az ötven államban, a Hewlett Packard kezdeményezésére pedig a cég önkéntesei az osztálytermekbe mennek. A program célja, hogy az amerikai diákok érdeklődését a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika felé tereljék, mert a nemzetközi összehasonlításban teljesítményük alapján jelenleg legfeljebb a középmezőnyben vannak.

Az elnök tudományos tanácsadóinak terve eközben évi 1 milliárd dollárt szán arra, hogy az iskolákba a következő 10 évben százezer új tanárt vegyenek fel az adott tárgyak oktatására, valamint ezer új, tudomány- és technológia központú iskola létesüljön.

"Nemzetként a sikerünk attól függ, hogy Amerika szerepét a világ motorjaként a felfedezések és az innováció területén megerősítsük" - olvasható Obama közleményében.


mti