szerző:
Eduline

Néhány tízezertől több millió forintig terjedhet az alapítványi és magániskolákban fizetendő tandíj, illetve alapítványi hozzájárulás - összegzi a Napi Gazdaság a hétfői számában a magániskolákról készített összeállítást.

Magyarországon tíznél kevesebb nemzetközi független iskola működik, a magyar intézmények száma pedig - beleszámítva az óvodákat is - 800 és ezer között lehet. A résztvevők száma az óvodától a felsőfokú szakképzésig  meghaladja a tízezret - nyilatkozta a lapban Bak Zsófia, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi iskolákban a tanév néhány 100 ezertől több millió forintig terjedhet. Az összeg általában tartalmazza a kirándulásokat és a tanításon kívüli programokat. A legalacsonyabb a költség - 358 és 800 ezer forint között - az osztrák és német iskolákban, míg a francia iskola és gimnázium már évfolyamtól függően 1,27 és 1,5 millió forintba kerül. Ezt kiegészítheti az iskolabusz évi 155 ezer, a tanulószoba 43 ezer forintos díja. Az étkezésért 120 ezer, az érettségi vizsgáért pedig 110 ezer forintot kell fizetni. 
 
A Nagykovácsiban található American International School of Budapest (AISB) évfolyamtól függően 3,8 és 4,6 millió forintba kerül. Ezen felül az iskolabusz napi 1.860 és 3.700 forint között van a távolságtól függően. A 800 tanuló közel egyötöde magyar állampolgár, ugyanilyen arányban vannak az amerikai diákok, a harmadik legnagyobb csoportot pedig a koreaiak alkotják.  


A 12 évfolyamos Greater Grace International Schoolba jelentkezők 1,9 és 3,1 millió forintos tandíjjal számolhatnak.


mti