szerző:
Eduline

A megkérdett szülők egyharmada hetente 3-4 szer vitatkozik, veszekszik a gyermekével, 19%-uk bünteti gyakran a gyermekét és 73%-uk rendszeresen ellenőrzi a házifeladatot - derül ki egy blog "Gyereknevelési IQ" online tesztjét kitöltő 3000 szülő válaszainak elemzéséből. A kutatás rámutat, hogy bár a szülők a többsége tudja, hogy mi lenne a helyes szülői hozzáállás, azonban van egy-két problémás terület.

A büntetés a gyerek fejlődése szempontjából a válaszadók 33%-a szerint kedvező, 67% szerint kedvezőtlen hatású. A válaszadók 19%-a bünteti a helytelen viselkedést, 41% inkább a helyes viselkedést jutalmazza és kevésbé büntet, és 40 % pedig sohasem büntet, hanem elmagyarázza a helyes viselkedést.
A büntetést alkalmazó szülők aránya magas, pedig a bírálat vagy a büntetéstől való félelem visszatarthatja gyermeket a helytelen cselekedetektől, arra azonban hosszú távon ellentétes hatást eredményez. A legjobb, ha igyekszünk elmagyarázni, megértetni a gyerekekkel a helyes viselkedés lényegét, bár egy idő után ez nagyon nehéz és a legjobb szülőnél is elszakad a néha a cérna.

A válaszadók 73% ellenőrzi rendszeresen a házi feladatot, 24% pedig rákérdez, hogy rendben van-e. Ez hűen tükrözi azt a mélyen gyökerező tévhitet, hogy a jó szülő ellenőrzi a házit. Pedig a gyermek önállóvá nevelésében ez nem segít. A szülőnek csak akkor van vele dolga, ha a gyerek segítséget kér, viszont akkor ne vegyük félvállról, hanem figyelmesen és türelmesen segítsük gyermekünket.

"A "Gyereknevelési IQ" teszt célja felmérni, hogy a mai szülők hogyan viselkednek, milyen válaszokat adnak a mindennap nap előforduló élethelyzetekben, melyek nagymértékben befolyásolják a gyerekek egészséges lelki fejlődését" - mondta Alkér Orsolya gyereknevelési tanácsadó, az eletrevalogyerek.hu blog szerzője.

OTS