szerző:
Eduline

Az egykori szovjet laktanya területén álló egyik épület saját forrásból történő felújításával kétszázhetvennel bővítette kollégiumi férőhelyeinek számát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - közölte Szabó Gábor rektor.

A hatvanlakásos, nettó 3 ezer négyzetméteres alapterületű épület rekonstrukciója márciusban indult, és a szemeszter kezdetén már be is költözhettek a megújult diáklakásokba a hallgatók - mondta a professzor.

A beruházás nettó 415 millió forintos költségének felét az egyetem, felét pedig a hallgatói önkormányzat biztosította - tudatta a rektor, aki hozzátette: az elmúlt években az SZTE több ezres kollégiumi férőhelyeinek mintegy 60 százalékát már felújította.

A rekonstrukcióval csaknem megduplázódott az egykori laktanya területén található Öthalmi Diáklakások férőhelyeinek száma. A területen még két épület vár felújításra. Ezek alkalmasak lehetnek majd arra, hogy a vendégkutatókat fogadják, amennyiben sikeres lesz a szegedi és prágai helyszínnel az angol elnevezésének - Extreme Light Infrastructure - rövidítése alapján ELI-nek hívott lézer-kutatóközpont létrehozására benyújtott magyar-cseh pályázat - közölte Szabó Gábor.


mti