szerző:
Edupress

Világviszonylatban is egyedülálló online orvosi hírkövetővel bővítette Webicina.com portáljának szolgáltatásait augusztus 12-től Meskó Bertalan, a Debreceni Egyetem hatodéves orvostanhallgatója. A webes alkalmazás hiteles online tartalmak gyors feltérképezésével támogatja az orvosok munkáját és az e-páciensek böngészését. A Phd hallgató folytatja "online hittérítő" tevékenységét is, hiszen szeptemberben immár harmadik alkalommal indítja el a világ egyetlen weborvoslási kurzusát Debrecenben, melynek mintájára hamarosan amerikai és holland egyetemeken is oktathatják a netmedicinát.

©
Felmérések szerint a világhálót használó betegek száma ugrásszerűen megnőtt, míg az internetet használó orvosok aránya továbbra sem mutat emelkedést. Meskó Bertalan, a Debreceni Egyetem hallgatója új online alkalmazást vezetett be a páciensek és orvosok számára is ingyenesen elérhető Webicina.com portálon. 

A weboldal minőségjegyek alapján gyűjti össze az orvosi szakinformációkat, az intenzíven növekvő hírek követését pedig ezentúl a PeRSSonalized Medicine ingyenes szolgáltatás is megkönnyíti. Az új alkalmazás továbbá személyes beállításokkal egyénre szabott egészségügyi híroldal létrehozását is lehetővé teszi. "A hetente frissülő Webicina augusztus 12-én egy online hírkövetővel is bővült, melyhez hasonló nincs a piacon, ráadásul ingyenes. Az alkalmazás orvosoknak és betegeknek egyaránt hasznos, mert rendkívül egyszerűen követhetők rajta az egyes szakterületek és a betegségek. Szeretném megmutatni, hogy komoly informatikai tudás nélkül is lehet minőségi orvosi információt találni és követni online. Orvostársaimmal pedig a Debreceni Egyetemen szeptemberben újrainduló kurzusomon is megosztom a webmedicina területén szerzett ismereteimet és tapasztalataimat" - foglalta össze e-orvoslási tevékenységét Meskó Bertalan, a személyre szabott genetika kutatója.

A világon egyedüliként a Debreceni Egyetemen induló, magyar és angol nyelvű "Internet az orvoslásban" kurzus idén új struktúrával és interaktív előadásokkal várja a netorvoslás iránt érdeklődő orvostanhallgatókat. A szakirodalom egyszerű követésétől, az online együttműködések megtervezésén át az orvosi praxisok szervezéséig számos területet érint a képzés. A Meskó Bertalan által irányított előadássorozat tehát a mindennapi munka és a tanulmányok során is jól hasznosítható web 2.0-ás eszközökkel ismerteti meg a hallgatókat. A téma jelentőségét és szükségességét mutatja, hogy az amerikai Nova Southeastern University, valamint a holland Nijmegen Medical School a webszakértő orvostanhallgató segítségével webes kurzust kíván indítani a debreceni képzés mintájára. 

edupress