szerző:
Edupress

Augusztus 10-éig lehet a pótjelentkezéseket beküldeni a meghirdetett helyek közül egy szakra - tájékoztatott Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke július 24-én, Budapesten. A jelentkezéseket idén már az Oktatási Hivatal címére kell postázni, de elektronikus formában is jelentkezhetnek a felvételizők a 156 alapképzésben, 5 egységes, osztatlan képzésben, 245 mesterképzésben és 52 felsőfokú szakképzésben meghirdetett helyre. Államilag támogatott finanszírozási formában csak mesterképzéseket hirdetnek meg az intézmények.

Augusztus 10-éig lehet jelentkezni az intézmények által meghirdetett szakokra. A pótfelvételi során alapképzésben 39 intézmény 156 szakon, egységes, osztatlan képzésben 8 intézmény 5 szakon, mesterképzésben 29 intémzény 198 szakon, felsőfokú szakképzésben pedig 25 intézmény 52 szakon hirdet meg költségtérítéses helyeket. 

Államilag támogatott formában további 47 képzést hirdet meg összesen 15 intézmény, de csak azokat a képzéseket nyitják meg az intézmények a pótjelentkezők előtt, amelyek akkreditációs kérelmét január óta fogadta el a Magyar Akkreditációs Bizottság, tehát a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban azok még nem szerepeltek - hangsúlyozta Bakonyi. 

A pótfelvételi eljárásban az a jelentkező vehet részt, aki a hagyományos eljárás során egy helyre sem nyert felvételt, vagy egyáltalán nem is próbálkozott a felvételivel. Mindenki egy helyre jelentkezhet csak, amely jelentkezést két úton - elektronikus formában az e-felvételi rendszer segítségével, illetve postai úton az Oktatási Hivatal címére - küldheti be. A papír alapú jelentkezési esetén a szükséges nyomtatványt az Educatio Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatán, vagy a kiválasztott intézményben szerezhetik be a jelentkezők. 

Bakony felhívta a figyelmet: akik pótjelentkezést nyújtanak be, vegyék fel az intézménnyel a kapcsolatot, figyeljék az információkat, ugyanis a felvételi eljárás további részéről már nem kapnak értesítést. A külön gyakorlati vizsgát tartó intézmények várhatóan az augusztus 20-ai héten bonyolítják le a felvételiket, a ponthatárok újabb megállapítása augusztus 29-e után várható - tájékoztatott Bakonyi. 

Az Oktatási Hivatal elnöke a jogorvoslati lehetőséggel kapcsolatban elmondta: azok a jelentkezők, akik valamilyen szabálytalanságot, pontatlanságot észleletek a felvételi eljárás során pontszámaikban, élhetnek a fellebbezés lehetőségével. "Ám jogorvoslati lehetőségre csak akkor van mód, ha a hiba a felvételi eljárás során keletkezett, az érettségi eredményekkel kapcsolatos problémák már nem rendezhetők" - hangsúlyozta az OH elnöke. 


edupress