szerző:
Eduline

Június 20-én hetedik alkalommal rendezik meg országszerte a Múzeumok Éjszakáját.

A rendezvény ötlete 1999-ben indult Franciaországból, nálunk 2003-ban szervezte meg először a kulturális tárca, 2005-re pedig európai mozgalommá nőtte ki magát. A nagyszabású esemény célja, hogy minél több látogató vonzzon a múzeumokba és galériákba. Az előző évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a rendezvény elérte a kívánt hatást, hiszen míg az első évben pár tízezren látogattak el a budapesti múzeumokba, addig a tavalyi évben 379 ezren voltak kíváncsiak a programokra országszerte. Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter elmondta, hogy az idei éven a látogatószám megduplázódását várják.

Ez alkalomból a rendezvénysorozatban résztvevő 260 múzeumban késő éjszakáig lehet megtekinteni a jelenlegi nagy kiállításokat. A tárlatlátogatásokon kívül azonban számos mozgalmas és aktív program is várja az érdeklődőket, hiszen tűzzsonglőrködés, tánc- és színielőadások, különleges performanszok, zenei műsorok és érdekes beszélgetések izgalmas egyvelege zajlik majd több helyszínen.  

2009-ben több újdonságot is bevezettek.

A korábbi évektől eltérően ebben az évben karszalag szolgál majd belépőjegyként, mellyel ingyenesen vehetők igénybe a BKV menetrendszerinti járatai is 16.00 órától hajnal 05.00 óráig, valamint az erre az alkalomra indított múzeumbuszok. Valamint a karszalag felmutatásával lehet a MÁV-START Zrt. által biztosított 50 % alkalmi kedvezménnyel menettérti jegyet vásárolni.
Először lesz idén múzeumi kerékpáros körjárat az OSZK és a Magyar Kerékpárosklub szervezésében. A túra a várból indul 21 órakor és a Városligetbe érkezik késő éjjel. Ez alkalomból több mint 100 férőhelyes ideiglenes kerékpártárolót telepítenek a várba.  

A múzeumok programjai változó időben kezdődnek 18-24 óra között. Jegyeket a helyszínen illetve a BKV pénztáraiban lehet megvásárolni, felnőtteknek 1 300, gyermekeknek 600 forintért, hat éven aluliaknak pedig ingyenes a belépés. A részletes programok után érdeklődők tájékozódhatnak a muzeumokejszakaja.hu  oldalról.