szerző:
Eduline

A héten országszerte fiatalokkal teli autóbuszok indulnak a fővárosba, ahol ismét igazi megmérettetésre készülnek az immár második Szakma sztár fesztivál résztvevői. Tetőfokára hág az izgalom, hiszen nemcsak a helyezés a tét, hanem az is, hogy aki nyer, nem kell már a szakmai záróvizsga miatt izgulnia.

Az idén is megrendezi a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Szakma sztár fesztivált Budapesten, a Szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjével együtt. Összesen 2600, 25 féle fizikai szakmát tanuló fiatal vett részt az elődöntőkön, a legjobbak április 22-24. között mérik össze tudásukat a Hungexpo G és F pavilonjában.

A részletekről Szilágyi Jánossal, a kereskedelmi és iparkamara képzési igazgatójával beszélgettünk.

- A verseny célja a tavalyihoz hasonlóan a gyakorlatigényes, fizikai szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése - hangsúlyozta Szilágyi János.
- Az idén háromnapos lesz a rendezvény, amelyen a tavalyi tizenöttel szemben a fiatalok már 25 szakképesítésben mérik össze tudásukat. A szakmák között több új, nagyrészt fémipari és ahhoz kapcsolódó hiányszakma is szerepel, amelyeket már szintén átvett a kamara - tette hozzá.

A versenyen tavaly mintegy kétezren vettek részt, az idei évben országszerte 2600-an jelentkeztek. A tanulók közül bizonyára sokakat vonzott a szabályok idei változása, hogy már az elődöntőkön az írásbeli 60 százalékos teljesítésével letehetik a szakmai záróvizsga írásbeli részét. A legaktívabbak a hagyományosan legnépszerűbb szakmák tanulói voltak, a legtöbb jelentkező (12,5 százalék) az asztalosok, a fodrászok (11,8 százalék), valamint a szakácsok (9,6 százalék), a kőművesek (8,4 százalék), szobafestő-mázoló és tapétázók (8 százalék), illetve a kozmetikusok (7,8 százalék) közül került ki.

A döntőbe - a területi kamarák bevonásával tavasszal országosan lebonyolított elődöntők után - 93 iskolából 209 tanuló jutott be. Fejérből tavaly öt, idén két tanuló került be a legjobbak közé: Nagy Eszter (cukrász) a SÉF Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Tagintézményének, és Schmidt Brigitta (nőiruha-készítő) az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium tanulója.

A legjobbak jutalma, hogy nem kell az adott vizsgarészből záróvizsgát tenniük, aki pedig minden feladatot 60 százalék felett teljesít, az teljesen mentesül a szakmai vizsga alól. - A fesztivál nyitó- és záróünnepsége a tízezer négyzetméteres G pavilonban az olimpiai játékokéhoz lesz hasonlatos - mondta Szilágyi János.

- A harmadik napon arany-, ezüst- és bronzérmekkel ismerik el a legjobbak teljesítményét.


forrás:  Fejér Megyei Hírlap