szerző:
Edupress

Az elmúlt napokban kiírt, a hazai kutatás-fejlesztést támogató pályázatot ismertette Kolber István kutatás-fejlesztési szakállamtitkár ma délben, Budapesten. A pályázat célja megőrizni a válság okán munkájukat elvesztő kutató-fejlesztőket, illetve támogatni az új kutató-fejlesztő programok elindítását. A támogatásra egyetemek is pályázhatnak.

A kormány pályázat útján kívánja segíteni a válság következtében elbocsátott a kutatás-fejlesztés területén dolgozó szakembereket, a nehézségekkel rendelkező kis és középvállalkozásokat.

Kolber István elmondta, hogy Magyarországon mintegy 26 ezer K+F szakember dolgozik, ami a 2001-es évhez képest 14 százalékost növekedést mutat, ebből a kutatók 40 százaléka vállalatoknál dolgozik. A pályázati támogatás célja ezért az egyetemi kutatóhelyek kapacitását összekapcsolni a vállalatokéval, vagyis a tudást átültetni a gyakorlati életbe. "Jelenleg Magyarország évente 1 milliárd eurót, nagyjából 300 milliárd forintot fordít K+F kutatásokra, ami az ország GDP-jének 1 százalékát teszi ki - mondta a szakállamtitkár.

A pályázatra abban az esetben lehet jelentkezni, ha az új kutatás-fejlesztési program keretében alkalmazott szakemberek a munkájukat 2008. szeptember 1-je után vesztették el és műszaki vagy természettudományi felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. Kitétel továbbá, hogy legalább egy, de maximum két évig kell őket foglakoztatni az új kutatási programban.

A kormány számára 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre, ez évente 800 millió forintot jelent, így az elnyerhető legkisebb támogatás 10 millió forint. Ez az összeg egy kutató-fejlesztő mérnöknek az éves bérköltségét fedezheti, a kis és középvállalkozások prémiumtámogatáshoz is juthatnak.

A jövő héttől indul el az a roadshow, amely a nagyobb egyetemi városokat érinti majd, lehetőséget adva a kis és középvállalkozások és az egyetemek dialógusára.