szerző:
Eduline

Napjainkban a fejlesztett szoftverek, rendszerek komplexitása egyre inkább növekszik, s ezek megfelelő minőségét csak mély és széleskörű tudással rendelkező tesztelési szakemberek képesek hatékonyan biztosítani. Azonban a magyarországi IT munkaerőpiacon a szoftvertesztelőkből egyre súlyosodó hiány érzékelhető, erre reagálva indította el minősített tesztmérnök képzését az Alvicom is. Minderről Dr. Palugyai Sándort, a cég oktatásért felelős szakemberét kérdeztük, akitől azt is megtudhattuk, nem a rossz fejlesztőkből lesznek a tesztelők.

[[ Képelem (hálózat) ]]

A magyarországi IT munkaerőpiacon milyen hiányszakmákkal szembesülnek a cégek?
Szakterületemhez kapcsolódóan elmondható, hogy jól képzett, megfelelő módszertani ismeretekkel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező tesztelési mérnökből hiány van ma Magyarországon.
 
Miért vannak kevesen a szoftvertesztelők?
Hazánkban a fejlesztési projektek esetén a minőségi követelmények gyakran nem kapnak megfelelő hangsúlyt, ezáltal a tesztelés is a háttérbe szorul. Ráadásul az informatikusok nagy része jobban vonzódik a fejlesztési feladatokhoz, hiszen azoknak kézzel fogható végterméke, eredménye van, míg a tesztelés a termék minőségét hivatott biztosítani, mely sokkal inkább egy elvont munkafolyamat.
Emellett az informatikushallgatók és a frissen végzett mérnökök körében kialakult az a hibás elképzelés, hogy a rossz fejlesztőkből lesznek a tesztelők. Ez a tévhit részben a ma Magyarországon meglévő hibás gyakorlatból fakad, részben pedig abból, hogy ma egy informatikus a tanulmányai során nemigen találkozik a teszteléssel.
 
Kiből lehet szoftvertesztelő, milyen előtanulmányok szükségesek?
Tapasztalataink azt mutatják, hogy jó tesztelési szakember abból válhat, aki precíz, agilis, jó kommunikációs képességekkel rendelkezik valamint analitikus gondolkodásra, szemléletre képes. A nemzetközileg elismert, széleskörű szaktudás nagyban hozzájárul a tesztelői látásmód elsajátításához. Ugyanakkor a jelöltnek, a hatékony tesztelés érdekében, ismernie kell az iparági sajátosságokat, melyek az adott projektre vonatkoznak és számos esetben előnyt jelent, ha fejlesztői tapasztalattal is rendelkezik.
 
Az Alvicom Kft. eddig partneri hálózatok képzési rendszerén keresztül végzett oktatást, mik a tapasztalataik, milyen nehézségek, illetve előnyök mutatkoztak?
Az Alvicom Kft. szakemberei évek óta tartanak teszteléssel kapcsolatos tanfolyamokat és előadásokat különböző fórumokon. Egy ilyen jellegű képzésbe előadóként bekapcsolódni lényegesen kevesebb szervezői munkát igényel tőlünk, ugyanakkor a partnerintézmény által előnyben részesített tematika behatárolja lehetőségeinket. Elképzelésünk szerint a most induló képzésünk nem a már meglévő oktatásokkal kíván versenyezni, hanem igyekszik kiegészíteni azokat.
 
Mi alapján határozták el a minősített tesztmérnök képzés indítását?
A legfontosabb szempont az volt, hogy hallgatóink kiemelkedő minőségű és jól hasznosítható tudást szerezzenek a tesztelés területén. Ennek érdekében cégünk munkatársai lényegesen több feladatot vállaltak magukra, melyek szervezésből, adminisztrációból és új tanfolyami anyagok kialakításából állnak. Kollégáink áldozatos munkájának köszönhető a mára kialakult, nemzetközileg akkreditált képzési forma, mely egységes és széles körben elfogadott szabályrendszereket követ. Így a nálunk megszerzett ismeretek a világ bármely pontján, a legkülönfélébb projekteken jól alkalmazhatók.
 
Kik az oktatóik?
Oktatóink sok éves tesztelésben és oktatásban szerzett tapasztalattal rendelkező szakemberek. Az informatikában elengedhetetlen a naprakész tudás, hiszen elavult alapokra helyezve nem lehet a jövő tesztelőit oktatni. Szerencsére oktatóink számára rendelkezésre áll egy szinte percről-percre frissülő tudástár, mely cégünk folyamatosan bővülő tesztelési tapasztalatait és a legfrissebb módszereket ötvözi. Oktatóink jól szervezett belső képzéseken sajátítják el ezeket az ismereteket, majd ennek megfelelően bővítik az oktatási anyagokat.
 
Milyen oktatási megoldással dolgoznak, alkalmazzák-e az e-learninget?
A 5-10 fős csoportokba szervezett interaktív oktatást részesítjük előnyben. Az oktatás kevésbé előadás-szerű, inkább irányított konzultáció jellegű, melynek adott vezérfonala mentén a szükséges tudás mellett konkrét esettanulmányokkal is megismerkednek a résztvevők. Tapasztalataink szerint így hatékonyabb az ismeretanyag elsajátítása és a példákon keresztül kézzelfoghatóbbá válnak az alkalmazott módszerek, ezzel is biztosítva a megszerzett tudás gyakorlati alkalmazhatóságát.
 
Ön szerint ezt a felsőoktatás keretei között is meg lehetne oldani, vagy ez inkább a piac feladata?
Általában a mérnöki képzésekből egyszerűen kimarad a tesztelés és a minőségbiztosítás, pedig a nemzetközi gyakorlatok szerint egy szoftverfejlesztési projekt tervezett költségeinek mintegy 30-90%-át is ezek teszik ki. A piacon egyre nagyobb a tesztelés és ezáltal a tesztelési képzések iránti igény, melyekből jelenleg nagyon kevés van. Természetesen a felsőoktatás keretein belül is megoldható lehet a megfelelő alaptudás elsajátítása. Ugyanakkor a fejlesztéshez hasonlóan, gyakorlati tapasztalatokat csak konkrét projekteken lehet szerezni. Napjainkban a fejlesztett szoftverek, rendszerek komplexitása egyre inkább növekszik, s ezek megfelelő minőségét csak mély és széleskörű tudással rendelkező tesztelési szakemberek képesek hatékonyan biztosítani. Az ilyen szakemberekkel támogatott projektek hatékonysága nő, míg erőforrásigénye, beleértve a pénzügyi igényeket vagy a projekt összköltséget is, csökken.