szerző:
Eduline

Zohaib Ahmed a legfiatalabb, aki kiváló eredményt ért el a hazai emeltszintű érettséginek megfelelő vizsgán Nagy-Britanniában.

A kilencéves Zohaib Ahmed fiatal kora ellenére a legjobb jegyet kapta matematikából az emelt szintű érettséginek megfelelő A-level vizsgán. Az alsótagozatos tanuló nem hagyja abba a csúcson: további vizsgákat szeretne tenni, és terve szerint 14 évesen már egyetemre menne. Tavaly augusztusban egyébként, amikor is mindössze nyolc éves volt, csillagos ötösre (A*) vizsgázott a hazai középszintű érettségi vizsgához hasonló GCSE-n matekból.

Zohaib 11 éves bátyja, Wajih tavaly ért el ugyanilyen eredményeket, ám akkor ő már tízéves volt. Mindketten hasonló területen szeretnének elhelyezkedni, matematikai képességüket a pénzügyi szektorban szeretnék kiaknázni. A Chandler's Ford-i fivérek nagyon lelkesek, hogy ilyen mértékű tudással rendelkeznek. „Nagyon-nagyon örülök az eredményemnek, és annak, hogy megdöntöttem a rekordot” – mondta Zohaib. „A megmérettetés alatt egy kicsit idegeskedtem, de végül biztos voltam a legmagasabb osztályzatban, hiszen korábban szintén kiváló eredménnyel zártam a felezett kredit-értékű (As) vizsgát.”

A zseni tanulónak nem csak a matematika a kedvence, érdeklik a tudományok, szereti a humán tárgyakat, és a testnevelést is. „Imádok focizni, nagy Liverpool drukker vagyok, ám a matek ötösömmel még a Liverpool Real Madridon aratott győzelme sem ér fel.”

Az öcs felnéz testvérére: régebben sokat segített nekem, ám mára már nincs szükségem különösebb támogatásra.

Édesapjuk, a védelmi minisztériumnál dolgozó 43 éves Dr. Usman Ahmed fiai tehetségére már ötéves korukban felfigyelt. Gyorsan megtette a szükséges lépéseket, így gyermekei megkapták a szükséges pluszt. „A felismerést követően mindent megadtunk nekik, hogy a legjobbat hozhassák ki magukból” – mondta. „Tudjuk, hogy mindkettejük mögött kemény évek állnak, minden nap, miután hazajöttek az iskolából, leültek matekozni. De megérte, büszkék vagyunk rájuk.”

Zohaib a Hong Kong-i matekzsenit, March Boedihardjo-t körözte le, aki 2007-ben ért el hasonló eredményeket, ám valamivel idősebb volt. Előtte sokáig ült a trónon Ganesh Sittampalam, aki 1988-ban kapott ötöst 9 éves és négy hónapos korában. Ő volt a huszadik század nagy szenzációja, ugyanis 1992-ben, mindössze 13 évesen diplomázott.