szerző:
Eduline

A szakmai tudás sohasem tökéletes, azt mindig lehet és kell is fejleszteni – Papp László, az RRC Hungary Hálózati Üzletágának csoportvezetője

Csoportvezetőként mik a feladataid az RRC-nél?

Az RRC-nél a disztribúciós folyamatok megszervezése és felügyelete, kapcsolattartás a gyártókkal, viszonteladókkal és rendszerintegrátorokkal, árajánlatok készítése, promóciók és oktatások megtervezése, szervezése és lebonyolítása, hálózatok tervezése és konfigurálása a feladatom. A termékmenedzseri feladatkör igen szerteágazó, vannak állandó jellegű és változó elemei is a munkának.  A nap egy részében telefonos vagy személyes megkeresésekre válaszolok, terméket, megoldást ajánlok, árut foglalok. Előfordulnak projektek is, amihez a gyártók segítségét kell kérni, például a speciális árazás vagy a szállíthatóság kérdésében.

Az igazán élvezetes részét a munkának azonban nem az állandó vagy egyértelmű dolgok jelentik. Sokan azért fordulnak hozzánk, mert van egy problémájuk, amire megoldást keresnek, és tudják, hogy mi segítséget nyújtunk ebben. Ilyenkor elmondják, mi a feladat, mik a körülmények, én pedig igyekszem megoldást találni rá, segítek megtervezni a hálózatot, kiválasztani és felkonfigurálni az eszközöket.

Mivel az RRC-nél csoportban dolgozunk, fontos hogy segítsük egymást napi munkánk során. Rendszeres időközönként összeülünk a csoportomban dolgozó kollégákkal és megbeszéljük, hogy ki hol tart, milyen ügyek vannak folyamatban, hol tudunk segíteni egymásnak, milyen segítségre van szükség például projekteknél, rendezvényeknél. Szintén érdekes és tanulságos a partnerekkel való személyes találkozó, üzleti ebéd vagy vacsora, ahol kissé kötetlenebbül lehet beszélgetni és sok hasznos információt lehet cserélni.

Egyértelmű volt az irány az informatikai szakma felé?
Már általános iskolában kezdtem érdeklődni a számítástechnika iránt, jártam szakkörökre, ismerkedtem a programozással. Ugyanakkor érdekelt a kereskedelem is, ezért a közgázra mentem tanulni. Végül aztán rendszergazda lett belőlem, és igyekeztem olyan hálózatot kiépíteni, amit nehéz feltörni. Itt kezdődött a kapcsolatom a hálózatokkal és hálózati biztonsággal. Igyekeztem minden újdonságot megszerezni, kipróbálni és alaposan megismerni. Olyan tudásra tettem ezzel szert, ami nagyon hasznos a mindennapi munkámban is.

Megtaláltad azokat a dolgokat a szakmában, amelyek miatt végül az informatika mellett döntöttél?
Itt mindig van lehetőség a folyamatos tanulásra, sőt ez ebben a szakmában elengedhetetlen, hiszen az informatika pont az az iparág, ahol naponta változnak a dolgok, és aki ezt nem követi, az nagyon hamar lemarad. Itt azt tanulom, amit szeretek és ami érdekel, emellett a gyártók is érdekeltek abban, hogy a velük kapcsolatban lévő szakemberek felkészültek és naprakészek legyenek. A szakmai tudás sohasem tökéletes, azt mindig lehet és kell is fejleszteni, ezért fontos a kíváncsiság és a folyamatos tanulás iránti igény. Ugyanakkor szerintem jó, ha az ember rendelkezik a gyors helyzetfelismerés képességével, némi humorérzékkel, és nem árt, ha emellett tud bánni az emberekkel is.

Mitől lehet vonzó a szakma, és kik számíthatnak itt sikerre?
Szerintem ez egy állandó kihívás, megfelelni a szakmai és az emberi elvárásoknak, ugyanakkor egy lehetőség is a folyamatos fejlődésre. Sok mindent és sok mindenkit meg lehet így ismerni, ami mindenképpen hasznos a jövő szempontjából. Ha valaki jó a szakmájában, akkor azt hamarosan mások is tudni fogják Ehhez a szakmai tudás feltétlenül szükséges, de mivel mi is emberekkel dolgozunk, így fontos a hozzáállás és a jó kommunikáció is. Az angol nyelv magas szintű ismerete pedig alap, hiszen a szakmai anyagok többsége csak ezen a nyelven áll rendelkezésre.

Az informatikai képzés és a szakma által kínált lehetőségeket az Informatikai Vállalkozások Szövetségének weboldala, a szuletettinformatikus.eu mutatja be részletesen.