szerző:
Eduline

Brit munkaadók felmérése is azt mutatja, nagy a visszaesés a diplomás foglalkoztatottságban.

Az államvizsgára készülő brit diákoknak azt javasolják, hogy nyártól vállaljanak alacsony szakképzettséget igénylő, vagy önkéntes munkát, köszönhetően annak, hogy általánosan visszaesett a diplomások iránti kereslet a munkaadók körében. Egy felmérés szerint ugyanis radikálisan csökkent csak a brit fővárosban egy év alatt a magasan képzett munkaerő iránti igény – írta a Guardian.
 
A bank, pénzügyi, építőipari és IT szektor vezető vállalatai egyaránt bejelentették a diplomás helyeik csökkentését, ezzel párhuzamosan pedig országszerte befagytak a diplomás fizetések. A válság által leginkább érintett iparágakban ráadásul a béreket is mérséklik, a további elbocsátások megakadályozása érdekében.
 
A cikk szerint az idén végző diákok lesznek a valaha legeladósodottabbak, hiszen nem csak egy olyan munkaerőpiacra lépnek ki, ahol nagy küzdelem folyik, hanem ennek tetejében el kell kezdeniük tandíj-hitelük visszafizetését is.
 
A nagyobb brit munkáltatókat tömörítő Association of Graduate Recruiters (AGR) nemrég azt tanácsolta a pályakezdőknek, hogy felesleges tovább képezniük magukat a jelenlegi helyzetben, most pedig 250 vállalatot – mint például a Barclays, Cadbury vagy Google – kérdezett ki ahhoz, hogy tudassa: a cégek közel 65 százaléka elbocsátásokkal „kezelte” a válságot. Hogy érzékeljük a baj súlyát, és a recesszió sebességét, tavaly nyáron a munkaadók 11 százalékos emelkedést jósoltak a diplomás helyek számának növekedésében, ehhez képest jelenleg minden szektorban átlagosan 5,4 százalékos a keresletcsökkenés.
 
A felmérés szerint a briteknél a bankszektor 28 százalékkal esett, az építőipar 16,6 százalékkal, a pénzügyi területen 10,7%-os, az IT-ben 7,1 a visszaesés. Az idén végzőknek ennek tükrében azt javasolják, hogy fontolják meg az ideiglenes és önkéntes munkákat, vagy áttelepüléssel kerüljék el a munkanélküliséget. A diplomás megüresedés Londonban 45,4 százalékos, délkeleten mindössze 10,5.
 
Carl Gilleard, az AGR vezetője szerint a pályakezdők példátlan idők előtt állnak. „Szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy egy nagyon nehéz év előtt állnak. A tanulóknak az egyetemi évek végeztével egy jóval rugalmasabb megközelítéssel kell a munkához állniuk. Csökkenteni kell elvárásaikat, hiszen bármilyen munka jobb, mint a semmilyen. Aki 2009-ben végez, és nem kapta meg a tökéletes állást 2010-ig, annak értelmesen kell kihúznia ezt az időszakot.”
 
Gilleard szerint néhány iparág még mindig élénk – például a mérnöki elhelyezkedési lehetőségek 8,3 százalékkal emelkedtek. A mérnöktanulók hagyományosan a fővárosban mennek szakmai gyakorlatra, így nekik adott a lehetőség, hogy a diplomájuknak megfelelő területen helyezkedjenek el.
 
Első körben a diplomás béreket átlag 25 ezer fontnál állították meg. A bankszektorban 8,9 százalékos volt a fizetéscsökkenés, mely azt mutatta, hogy a munkahelyeket így próbálják meg megőrizni. A pénzügyi és más professzionális szolgáltatói ágazatban a diplomás bérek csökkenése 7,8 százalékra tehető ebben az évben.
 
Mindazonáltal, a megkérdezett vállalatok több mint fele arra panaszkodott, hogy a tanulók nem rendelkeznek olyan szakértelemmel, amilyenre kereslet van. Mi több, azért néznek külföldi munkaerő után, mert nincs meg a megfelelő jártasság a brit diplomások körében.
 
Wes Streeting, a brit Diákok Országos Szövetségének elnöke szerint ez az időszak nagyon nehéz és kihívásokkal teli a végzősök számára. „Ők az első olyan tanuló-nemzedék, amely rekord összegű adósággal távozik az iskolából, ennek eredményeként nyugtalanok avégett, hogy amilyen hamar csak lehet, fizető álláshoz jussanak. Csak azt tanácsolhatjuk, hogy ne adják fel a keresést, kezdjenek hozzá idejében, terveiket rugalmasan kezeljék. Tudjuk, hogy ezek nehéz idők – rosszabb lett, mint amire bárki is számított.”