szerző:
Eduline

Az IT szektorban dolgozók életében gyakorta felmerülő probléma, hogy a műszaki szakemberek és az üzleti döntéshozók nem beszélik egymás nyelvét. A technológiai guru fel nem fogja, hogy a közgazdász miért nem érti azt, ami számára alapvető, a menedzser pedig úgy látja, az informatikus nem képes laikusok számára is érthetően elmagyarázni koncepcióját. A CEU Business School (a Közép Európai Egyetem Üzleti Kara) hazánkban, sőt szinte egész Európában egyedülálló képzése ezt a problémát célozza meg immáron hatodik alkalommal induló informatikai menedzser mesterképzésével.

A műszaki emberek számára ugyanis az a vonzó, ami technológiai szempontból újabb, jobb, kifinomultabb, a pénzügyi döntéshozók viszont a költséghatékonyságot szem előtt tartva a cég nyereségének növekedését várják egy informatikai beruházástól. Az iskola egy olyan generációt szeretne kinevelni, amely képes a két gondolkodásmódot ötvözni, vagyis technológiai alapokkal rendelkezik, és ezt a tudást képes kamatoztatni az üzleti életben is. Így egy különlegesen meghatározott, de a területen belül rendkívül tág célcsoportnak nyújtják képzésüket.

Mivel az egyetem az amerikai üzleti iskolák gyakorlatorientált módszereivel dolgozik, így valóban reális és életszerű döntési helyzetek és problémák szimulálásával igyekszik a hallgatók informatikai és üzleti tudását bővíteni. „Interaktív óráinkon esettanulmányokat dolgozunk fel, szerepjátékokat játszunk, projektmenedzsment feladatokat oldunk meg, fejlesztjük a hallgatók problémamegoldó készségét, a kritikus és az analitikus gondolkodásmódot. Amikor a diákok végeznek, elsősorban arra a kérdésre tudnak válaszolni, hogy mire képesek; és nem arra, hogy mit tudnak.” – mondta Vörös Tibor, a CEU Business School vezető oktatója. Ilyen helyzetek pedig minden modern és versenyképes cég életében felmerülnek, kezelésük pedig éppen annyira elengedhetetlen a pénzügyi döntéshozóknak, mint az IT szakembereknek. A CEU eme képzése tehát egyaránt fejleszti a menedzserek informatikai és a számítógépes szakemberek  üzleti ismereteit, mintegy közös nevezőre hozva a két eltérő szakterületet.

Az egyéves mesterképzés egész pontosan 11 hónapig tart, ami alatt a hallgatók hétvégenként járnak az egyetemre, hiszen a dolgozó emberek közül kerülnek ki. „Ez a forma azért szerencsés, mert az egy év mindenki számára tervezhető intervallum, és a karrierépítésbe is belefér - fűzte hozzá Vörös Tibor.

A programot alkotó tantárgyak ismertetésekor fontos kiemelni, hogy a szak célja nem informatikus, hanem informatikus menedzserek képzése, vagyis a maturát olyan elemekből építik fel, melyek az IT szektorhoz kapcsolódó sokmilliárd dolláros piacon segítenek eligazodni. Így a pénzügy, számvitel, és marketing ismeretek éppannyira a törzsanyag részét képezik, mint a legfrissebb informatikai és telekommunikációs trendek elemzése, vagy a project és ellátási lánc menedzsment.

A képzésre való jelentkezés határideje 2009 április 23-a.

További információ angol nyelven