szerző:
Eduline

Komoly hátfájással és tanulási nehézségekkel szembesülhetnek a mai diákok: a kényelmetlen bútorzat nem csak a gerincnek árt, hanem a figyelmet is elvonja a tananyagról. Az iskolapad ugyanis túl kicsi a mai kor gyermekeihez, az új generáció tudniillik nem csak magasabb, de kövérebb is, ennek eredményeként pedig hát- és derékfájás alakulhat ki náluk – állítja egy tanulmány.

Mi több, nem csak a hátnak árt, és figyelemelvonó hatású, hanem az egészségügyi problémák miatt egyre több az igazolt hiányzás is. Mindez azt jelenti, hogy a jövő munkaerői felhalmozott gerincproblémákkal fognak rendelkezni.

A tanulmány kifejezetten figyelmeztet arra, hogy az alkalmatlan méretű, ergonómiai kialakítást nélkülöző iskolapadok, asztalok, és székek kényelmetlensége a fő oka az élet későbbi szakaszában jelentkező háttáji fájdalmaknak. Az, hogy a diákok magasságához nem állítható a szék és az asztal, tovább csökkenti a koncentrációs képességeket is.

Iskolapad az '50-es évekből

Dominic Savage, a brit iskolabeszállítókat tömörítő The British Educational Suppliers Association (BESA) elnöke szerint a szabvány bútorzatok méretei az 1960-as években rögzített adatokon alapszanak, amikor is a gyerekek alacsonyabbak és vékonyabbak voltak.

„Nem csak arról van szó, hogy a mai fiatalság magasabb, ugyanis a korosztályok közötti méretkülönbségek is drámaian megváltoztak” – mondta.

A bútoripari kutatásokkal foglalkozó Furniture Industry Research Association (FIRA) felmérésében 1971-ből és 2001-ből 1500 diák adatait hasonlította össze. Az eredmények szerint az átlag magasság évtizedenként 1 centiméterrel nő, mely többnyire az alsó lábszárat érinti. A karmérték változása jóval szembetűnőbb: a mai tanulók felső végtagjai 15 százalékkal hosszabbak, mint 30 évvel ezelőtt.

A FIRA egyébként a méréseit szabványosította Európában; az új, European Furniture Standard EN1729 szabvány alkalmazását mind a FIRA, mind a BESA sürgeti.

Dominic Savage szerint az iskoláknak túl drága lenne lecserélni a berendezéseket az új előírásoknak megfelelőre, de a szakemberek bíznak abban, hogy hosszú távon eredményekre lehet majd számítani.

Alan Gardner, nyugalmazott ortopéd sebész szerint az állítható garnitúra volna a legjobb választás: „Akár egy méter különbség is lehet egy 15 éves fiú, és egy 15 éves lány között, emiatt csak is állítható magasságú bútorokat érdemes beszerezni.”

De Tim Coles, a gyermekgyógyászati intézet, a University College London’s Institute of Child Health orvosi statisztikus professzora szerint a testtömeg növekedése valószínűsíthetőbben tehető felelőssé a hátproblémák kialakulásáért. 1995 és 2003 között a túlsúlyosság 13,7 százalékra emelkedett a 2-10 éves korosztályban a 9,9 százalékról. „Egyre nehezebb a gyerekeknek a vaskos combokat az íróasztal alá préselni, ami ráadásul nagyon kényelmetlen is” – mondta. Természetesen, az is sokat enyhítene a problémákon, ha a szülők egészséges ételekkel táplálnák a gyermekeiket, és a rendszeres testmozgás is mindennapjaik része lenne.