szerző:
Edupress

Több munkaerő-piaci felmérés bebizonyította az utóbbi időben, hogy a diplomával rendelkezők hazánkban még mindig sokkal könnyebben helyezkednek el, mint érettségizett társaik, ráadásul legalább kétszeres jövedelemmel értékelik a felsőfokú végzettségűek munkáját a középfokú végzettségűekéhez képest.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) hét okot sorakoztatott fel a továbbtanulás mellett:

- A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a diplomások körében tapasztalt munkanélküliség fele a Magyarországi átlagnak.

- Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a főiskolát végzett munkavállalók több mint kétszer annyit keresnek, mint az érettségizett társaik, az egyetemi diplomások pedig átlagosan kétszázezerrel kapnak több fizetést bruttóban havonta, mint a technikumot végzett szakemberek.

- Szintén az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Magyarországon kiváltképp megéri diplomát szerezni, ugyanis Európához mérten is nagyon kedvezőek a magyar diplomások kereseti előnyei. Olaszországban egyharmadával keres jobban egy középkorú diplomás férfi érettségizett kortársánál, Ausztriában a felével kap többet, Portugáliában a háromnegyedével és hazánkban a kétszeresével.

- A bolognai rendszerrel lehetővé vált a mobilitás, egy magyar felsőoktatási hallgatónak 45 európai országban van lehetősége tanulni, majd munkát vállalni. 

- A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy pályakezdő mérnök bruttó 300 ezer forint kezdő fizetéssel állhat munkába.

- A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézete szerint manapság a pályakezdő gépész-, vegyész-, környezet- és villamosmérnököket várja leginkább a munkaerőpiac.

- Végül az OFIK saját adataira hivatkozva felhívja a figyelmet, hogy tavaly a természettudományos és műszaki képzésre jelentkezők 90 százaléka bekerült a felsőoktatásba.

Forrás: felvi.hu