szerző:
Eduline

Idén érettségiztek vagy diplomáztok, és külföldi továbbtanulásban gondolkodtok? Cikksorozatunkban megnézzük, milyen az egyes országok felsőoktatási rendszere és hogyan jelentkezhettek. Kilencedik rész: Görögország.

A National Technical University of Athens
©

Európa sok államához hasonlóan Görögországban is ingyenes a felsőoktatás az alapképzési szinten, illetve néhány mesterképzésen is. A családotok pénzügyi helyzetétől függően ingyenes szállást, illetve étkezést is biztosíthat az adott egyetem.

Több tucat angol nyelvű képzés közül válaszhattok: az alapszakok 3-4 évesek, a mesterszakok egy-kétévesek - a teljes idejű képzés mellett ugyanakkor sok szakon van lehetőség részidőben vagy távoktatási formában tanulni.

Görögországban 49 állami egyetem működik: a listát itt nézhetitek meg, az alapszakokat itt, a mesterképzéseket pedig itt böngészhetitek.

Ezek Görögország legjobb egyetemei
Quacquarelli Symonds 2014/2015-ös világrangsorának top 500-as listájára négy görög intézmény került fel. A legjobb, 441-450. helyen a National Technical University of Athens végzett, a Krétai Egyetem (University of Crete) pedig a 451-460. lett. Az Aristotle University of Thessaloniki a 461-470., a National and Kapodistrian University of Athens pedig a 491-500. helyet szerezte meg a listán.

A képzések többsége szeptemberben, illetve keresztfélévben, februárban is indul. Igazolnotok kell az angol nyelvtudásotokat (általában TOEFL- vagy IELTS-vizsgát kérnek), sok szakon pedig ajánlásokat is kérnek. Az alapszakok többségére július végéig-augusztus elejéig kell jelentkezni.

További információt a jelentkezésről és a felsőoktatási rendszerről a Study in Greece, illetve a Study in Europe oldalon találtok.

Külföldi továbbtanulás, teljesen ingyen

Németország

Ausztria

Dánia

Svédország

Skócia

Norvégia

Írország

Finnország

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!