szerző:
Eduline

Nem példa nélküli, ami az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának gólyatáborában történt, 2013-ban az egyik fővárosi jogi kar gólyatáborában is nemi erőszakot követett el egy hallgató - írja az Index. A lapnak a nemi erőszak áldozata mesélte el, mi történt vele.

Az Indexnek azt mondta, a hangulat, amit a szervezők a gólyatáborokban kialakítanak, megkönnyíti a szexuális bűncselekmények elkövetését. „Sokat gondolkoztam ezen. Minden egyes apró pont összefügg. Hogy milyen dalokat énekeltetnek, hogy milyen programok vannak, és ebből tud kigyűrűzni egy-egy olyan történet, mint az enyém" - tette hozzá.

Az elsőéves lány elmondta: azon az estén sokat ivott, de nem többet, mint bárki más, ennek ellenére egyedül ő lett rosszul - erősen gyanakszik, hogy belekevertek valamit az italába. A szobájában tért magához, egy elsőéves fiú ült rajta. Amikor a lány kapálózni kezdett, az erőszakoló lefogta a kezét, a fejét pedig visszanyomta a párnára - bár behatolásra vagy durvább bántalmazásra nem került sor, a szexuális erőszak mint bűncselekmény megtörtént.

A lány másnap szólt a szervezőknek, a HÖK-ösök pedig nyomozni kezdtek: a biztonsági felvételen jól látszik, ahogy az erőszakoló bemegy a lány szobájába. Szexuális erőszakért az új Btk. szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés jár, a randidrogok használata („szexuális erőszak elkövetéséhez szükséges vagy azt könnyítő feltételek″ biztosítása) pedig most már önmagában is bűncselekmény, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az áldozatok kímélete miatt azonban kizárólag magánindítványra indul eljárás.

Képünk illusztráció
©

A HÖK-ösök megkérdezték a lánytól, mint szeretne tenni, "de maradjunk annyiban, elég erőteljesen próbáltak afelé terelni, hogy ne akarjak semmit, és ne legyen botrány. Más kérdés, hogy én bíróságra ezt nem akartam vinni. Ha máshogy állnak hozzá, és azt mondják, támogatunk, csináld, legyen legalább fegyelmi eljárás az egyetemen belül, talán én is máshogy léptem volna. Így csak annyit mondtam, hogy küldjék haza a táborból. Ez megtörtént".

Az Index azt írja, a HÖK-ösök összehívtak egy válságtanácskozást a csoportvezetőkkel, ahol kiadták a parancsot: bárki kérdezi, nem történt semmi, ez csak egy pletyka.
A lánynak azzal érveltek, hogy az ő érdekében kell hallgatnia mindenkinek.

A tavalyi szervezők közül többen máig ott ülnek a hallgatói önkormányzat vezetésében, a HÖK-vezető egy másik botrányba belebukott. A lány nem gondolja, hogy magáért az erőszakért bármelyikük is felelős, de azt igen, hogy a vizsgálat elszabotálása miatt az alkalmasságuk megkérdőjeleződött.

A hallgatónak ráadásul a gólyatábor végén a csoportvezetők kezébe nyomták az órabeosztását: minden egyes kurzusra az erőszakolóval együtt kellett volna járnia. Többször is hiába kérte őket, hogy legalább most segítsenek neki – végül egy új HÖK-vezető volt az, aki elintézte, hogy Mira és az elkövető külön csoportokba kerüljenek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!