szerző:
Eduline

Csak a 2006 előtt végzett jogászok bízhatnak abban, hogy anélkül lehetnek állami vezető tisztségviselők, hogy elvégeznék az államtudományi mesterképzést a kormánykedvenc Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Azóta ugyanis nem születik olyan jogász diploma, amely megfelelne a mentességi követelményeknek - írja a hvg.hu.

A hvg.hu azt írja, látszólag tesz csak nagy engedményeket a jogi egyetemek felé a kormány, valójában nem minden végzett jogász bízhat abban, hogy megúszhatja az ötéves államtudományi mesterképzést, s ennek ellenére is lehet belőle minisztériumi vezető, főigazgató, kormánymegbízott vagy éppen nagykövet.

Bár a HVG birtokába jutott előterjesztés alapján elsőre úgy tűnik, mint ha „alanyi jogon” mentességet kaphatnának a jogászok, egészen pontosan azok, akik rendelkeznek állam- és jogtudományi oklevéllel. Csakhogy ilyen 2006 óta már nincs. „Az azóta indult évfolyamok már 'tiszta' jogtudományi képzésben vettek részt, az 'államtudományi' szakképzettség megszűnt” – áll az előterjesztés indoklásában is, ami arra utal, hogy az előterjesztő Miniszterelnökség és az Igazságügyi Minisztérium is tisztában van az ellentmondással. Miközben ez formális változás volt, az oktatás tartalmilag nem változott: maradtak a tárgyak és az oktatók is. Ahogy ezt a jog- és államtudományi karok neve is tükrözi.

Arról a csütörtöki HVG ír, hogy a kormány újra iskolapadba ülteti az állami vezetőket, akinek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományi mesterképzését kell elvégezniük. Vagyis bejött, amitől például az ELTE és más egyetemek jogi karain tartottak: a jövőben a közigazgatásban csak az lehet vezető, aki elvégzi a kormány kedvenc egyetemének államtudományi mesterképzését.

A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatjátok el.

Egyetemre küldi Orbán a minisztériumi vezetőket és nagyköveteket

Kezdhetik az újratervezést a karrierdiplomaták: nemcsak a minisztériumi vezetőket, a nagyköveteket is beiskolázza a kormány. A most induló ötéves államtudományi mesterképzést kell elvégezniük - írja a HVG. „Külképviselet vezetője az lehet, aki - az egyéb jogszabályi feltételeken túlmenően - okleveles államtudományi mester szakképzettséggel rendelkezik" - a HVG információja szerint ez áll abban a kormányrendeletben, amely amúgy a minisztériumi, kormányhivatali vezetőket, kormánymegbízottakat is beiskolázza.