szerző:
Eduline

Sok egyetemista és főiskolás laptopon, táblagépen, netán okostelefon jegyzetel. Több kutatás is bizonyította: így jóval nehezebb tanulni, mint ha kézzel jegyzetelnénk, és ez meglátszik a jegyeken is - írja a hvg.hu.

©

A hvg.hu azt írja, a The New York Times kérte fel a téma egyik szakértőjét, Susan Dynarski professzort, hogy tudományos kutatásokkal támassza alá, melyik jegyzetelés a hatásosabb: ha kézzel írunk az órákon, vagy ha laptopon/tableten. Utóbbi eszközök használata már általánossá vált az egyetemeken és főiskolákon, ami káros, hiszen a Michigan Egyetem professzorának gyűjtéséből is kiderül: minden vizsgálat szerint sokkal jobban emlékezünk a tananyagra, ha kézzel jegyzetelünk.

Elsőként pont azt a kutatást hozza fel, amelyről már mi is részletesen beszámoltunk, miszerint a laptoppal vagy tablettel jegyzetelők sűrűn megakadnak a téma követésében, vagy azt sem tudják, hogy már miről van szó, ugyanis a figyelmet jobban leköti a gépelés, mint a papírra írás.

A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatjátok el.

Így tanulhattok gyorsan és hatékonyan: mi az a Feynman-technika?

Új dolgokat szeretnél tanulni, de nem tudod, hogy fogj hozzá? Látni szeretnéd, hol vannak hiányosságok a tudásodban? A Feynman-technikával - amelyről a businessinsider.com-on találtunk leírást - gyorsan és hatékonyan tanulhatsz. 1. lépés: Válaszd ki, hogy mit akarsz megtanulni Fogj egy üres lapot, és írd fel a tetejére azt a fogalmat, amit meg szeretnél érteni.