szerző:
Eduline

A Magyar Rektori Konferencia közleményben reagált.

Az ELTE és az Oktatói Hálózat után most a Magyar Rektori Konferencia is megszólalt a genderszak megszüntetésének ügyében.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem támogatja, hogy a két érintett egyetemen, a CEU-n és az ELTE-n megszűnjön a „genderképzésként” ismert társadalmi nemek tanulmánya mesterszak – derül ki abból a közleményből, amellyel a testület a 168 Óra kérdésére reagált.

Megszólalt az ELTE: alaptörvényt sérthet a genderszak megszüntetése

Az ELTE szerint sértheti az alaptörvényt a genderszak megszüntetése. Az egyetem friss közleménye szerint a gender szak megszüntetése sérti az egyetemi autonómiát. Kiemelik, hogy a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak megszüntetésével kapcsolatban közvetlen megkeresést nem kaptak a kormányzati szervektől. A mesterszak felmenő rendszerben történő megszüntetését célzó rendelettervezetről az ELTE a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szerzett tudomást.

A Magyar Rektori Konferencia a rendelkezésre álló rövid határidőn belül elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emmi részére. A elküldött véleményben az MRK nem támogatta a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből. Az MRK a kormányzati döntésig az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot nem tesz”

– hangzik a portálunkhoz eljuttatott közlemény.

Durván sérti az egyetemi tanszabadságot - az Oktatói Hálózat is tiltakozik

"Mondvacsinált indokok alapján, valós szakmai érvek nélkül" szüntetnék meg a képzést a két magyarországi egyetemen - vélekedik az Oktatói Hálózat. Közleményben tiltakoznak a genderszak megszüntetése ellen. Az intézkedéstervezet durván sérti az egyetemi tanszabadságnak még az Alaptörvényben található, leszűkített értelmezését is - írja az Oktatói Hálózat közleményében.