szerző:
Eduline

Április 21-én tárgyal a Felsőoktatási Kerekasztal a felsőoktatási törvény módosításáról és ezen az ülésen kerülhet napirendre a képzési szerkezet racionalizálásáról szóló rendelettervezet is.

©

Maruzsa Zoltán elmondása szerint a felsőoktatási törvény felsőoktatási stratégiához kapcsolódó módosításáról csütörtökön egyeztetnek a Magyar Rektori Konferenciával és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával. A jogszabály tervezet április 21-én kerülhet a Felsőoktatási Kerekasztal elé, majd a kormány tárgyalja. Várhatóan május első napjaiban benyújtják az Országgyűlésnek, így még a tavaszi törvényalkotási ciklusban elfogadhatják a változtatásokat.

Maruzsa Zoltán közlése szerint a módosítás alapján speciális kompetenciatesztet kell írniuk a hallgatóknak a képzés elején és végén, hogy láthatóvá, értékelhetővé váljon a fejlődésük. Újraszabályoznák továbbá az államilag támogatott és önköltséges helyek közötti átsorolásokat. Ennek mértéke egyelőre még nem eldöntött, de abban egyetértés látszik, hogy a mostani arányok nem jók – közölte.

Rendelet rögzíti, hogy 2020 után ne lehessen felvételizni és felsőoktatásba bekerülni középfokú nyelvvizsga nélkül. Erről bővebben itt olvashattok. Pontosítanák a törvényt az oktatók és kutatók teljesítményértékelési és minőségbiztosítási rendszerének bevezetéséhez. A duális képzések indítása lehetőséget teremt az intézmények és a cégek szorosabb együttműködésére.

Még több infó a felvételiről

Friss adatok: megvan, hányan jelentkeztek egyetemre és főiskolára 

A felsőoktatás csak a kiváltságosoknak lesz elérhető a kormány terve szerint

Többszörös a túljelentkezés több egyetemre is

Két fő intézménytípus lesz: az egyetem és az alkalmazott tudományok egyeteme, illetve létrehozzák a közösségi képzési központokat, amely alapvetően az infrastruktúrát biztosítaná más intézmények helyi képzéseihez.

Szintén április 21-én tárgyal a Felsőoktatási Kerekasztal az új képzési szerkezetet érintő kormányrendelet tervezetéről is - jelezte. 2020-ra a tervek szerint a 2013-asnál 15 százalékkal kevesebb, nagyjából 9122 képzés meghirdetésére kerülne sor. Erről bővebben itt olvashatsz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!