szerző:
MTI

Érezhetően nőtt az elmúlt években a magyar diákmunkások átlagfizetése. Míg korábban a középiskolások és az egyetemisták egyaránt találkozhattak nettó 500-600 forintos órabérrel, ma már csak elvétve találni olyat, ahol ezer forintnál kevesebbet ajánlanak a munkáltatók - írja pénteki kiadásában a Magyar Hírlap.

©

A lapnak Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője azt mondta, vannak diákok, akik csak alkalmi jelleggel vállalnak munkát, többségük azonban egész évben folyamatosan dolgozik.

Budapesten fizikai vagy egyszerű adminisztratív feladatkörökben 950-1100, gyakornoki pozíciók esetén 1000-1200, információtechnológiai feladatoknál 1200-1500 forint a bruttó átlag óradíj. Vidéken a budapesti óradíjakhoz képest átlagban 10-15 százalékkal alacsonyabb fizetésekre lehet számítani.

Diákmunkát kerestek? Itt nézzetek körül.

Tapasztalat, rugalmasság, pénz: eláruljuk, miért jó egyetemistaként dolgozni

Gyorséttermekben, nagyáruházakban, üzemekben, üzletekben, szórakozóhelyeken, hotelekben, kisebb-nagyobb cégeknél - ezekben a napokban is több tízezer diák dolgozik ilyen munkahelyeken, a nyári hónapokban pedig még több középiskolás, egyetemista és főiskolás vállal munkát. De milyen feladatkörök és gyakornoki programok közül válogathatnak, és hogyan illeszthetik be munkahelyi feladataikat a mindennapjaikba?

Szó sincs már romkocsmában merengő egyetemistákról, egyre többen dolgoznak

Végérvényesen eltűntek a "romkocsmák félhomályában merengő" hallgatók az egyetemekről - egyre többen dolgoznak az előadások és szemináriumok mellett, megélhetési problémáik miatt sokan napi hat-nyolc órás műszakot vállalnak. Nem véletlenül: a ösztöndíjak összegén tizenegy éve egy forintot sem emeltek, havi 10-20 ezer forintból pedig még a kollégisták sem tudnak megélni.