szerző:
Eduline

Tizenkét pontos "vádiratot" tett közzé a Hálózat a Tanszabadságért, a Hívatlanul Hálózat és az Oktatói Hálózat - a civil szervezetek szerint a kormány oktatási intézkedései "mindenütt romokat és sebesülteket hagytak maguk után".

©

"Mérlegre tettük a 2010 óta regnáló kormányzat teljesítményét az oktatásügy területén, és lesújtó eredményre jutottunk. Megállapításaink súlyos vádpontokat tartalmazó vádirattá álltak össze. Az elmúlt időszak intézkedéseinek vizsgálata nyilvánvalóvá tette számunkra, hogy a kormány tudatosan építi le és köti gúzsba a szabad, önálló gondolkodás intézményeit az iskoláktól az egyetemekig" - olvasható az eduline-nak eljuttatott közleményben.

A három szervezet szerint a kormány az elmúlt években elsorvasztotta a magyar oktatási rendszert, rontotta az oktatás versenyképességét és minőségét, felszámolta az intézményi autonómiát, politikai célú központosításba kezdett. A "vádpontok" között szerepel, hogy az oktatási stratégia szakszerűtlen, az oktatásirányítás kaotikus, a kormány mellőzi a társadalmi párbeszédet, "átideologizálta" az oktatás egész rendszerét, "jogtalan előnyöket és monopóliumokat" adományoz, felszámolta a versenyt, lejáratta a tudást és a szakértelmet.

A dokumentum szerint a kormány kísérletet tett a pedagógusok és a kritikai értelmiség megalázására, jogkorlátozó és a jogbiztonságot veszélyeztető intézkedéseket hoztak, eltorlaszolják a társadalmi felemelkedés lehetőségeit, és "aláássák a magyar nemzet jövőjét". A teljes dokumentumot itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!