szerző:
Eduline

Júliusban kiderül, hogy ki kerül be állami ösztöndíjas, illetve önköltséges képzésre. Ugyanakkor nem dőlhetnek hátra az ingyen tanulók sem, a fizetős hallgatóknak pedig minden tanév végén van esélyük, hogy ösztöndíjas helyet szerezzenek. A legfontosabb tudnivalók az átsorolásról.

©

Mennyi időre szól az állami ösztöndíj?

Ha állami ösztöndíjas helyre kerültök be, az első tanévben biztosan ingyen tanulhattok. A beiratkozáskor alá kell írnotok a hallgatói nyilatkozatot, amelyben vállaljátok, hogy a képzési idő maximum másfélszerese alatt megszerzitek a diplomát, és a végzés utáni húsz évben legalább a képzési időnek megfelelő ideig Magyarországon dolgoztok - ellenkező esetben vissza kell fizetnetek a képzés árának felét, illetve egészét. A hallgatói nyilatkozatról itt olvashattok.

Hogyan sorolhatnak át önköltséges képzésre?

Az általános szabály az, hogy akkor sorolnak át fizetős helyre, ha az utolsó két olyan félévben, amelyben aktív volt a hallgatói jogviszonyotok - vagyis beiratkoztatok -, nem szereztétek meg az előírt kreditek legalább felét. Emellett az intézmény egy minimális átlagot is meghatározhat, amely alatt csak önköltséges formában tanulhattok tovább.

Akkor is átsorolnak, ha már kicsúsztatok a támogatott időből - ez a képzési idő másfélszerese -, elfogytak az állami féléveitek, vagy felmondtátok a hallgatói nyilatkozatot.

Vannak kivételek?

Ha még csak egy szemesztert végeztetek el, nem sorolhatnak át, és nem kell fizetnetek akkor sem, ha betegség, baleset, szülés vagy más, fel nem róható ok miatt nem tudtátok befejezni a szemesztert.

Kinek van lehetősége bekerülni állami ösztöndíjas helyre?

A megüresedett állami ösztöndíjas helyekre a legjobb tanulmányi eredménnyel rendelkező, önköltséges hallgatókat sorolják át.

Mikor értesítenek az átsorolásról, és mikortól kell fizetni?

Az átsorolásról szóló döntést legkésőbb a következő tanév kezdete előtt harminc nappal hozzák meg, és nem sokkal később a tanulmányi rendszerben (Neptun/ETR) is megjelenik.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Így kell kitölteni a 2015-ös elektronikus jelentkezési lapot

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!