szerző:
MTI

Az abszolutórium kiadását - a vizsgák sikeres elvégzésén túl - a felsőoktatási intézmények nem köthetik meghatározott tanulmányi átlaghoz az ombudsman álláspontja szerint.

©

Székely László, az alapvető jogok biztosa pénteken közleményében azt írta, a visszásságok megszüntetése érdekében kezdeményezi az erre vonatkozó kormányrendelet és az annak alapján kialakított gyakorlat megszüntetését.

A közleményben felidézik, hogy az abszolutórium a felsőoktatási intézmény tanulmányi kötelezettségének teljesítését tanúsító végbizonyítvány, ami még nem azonos a felsőfokú végzettséggel; ahhoz még le kell tenni a szükséges záróvizsgákat is.

Fontos infók a diplomáról

Ezekkel a diplomákkal nem fogtok meggazdagodni

Ennyit keresnek a friss diplomások: itt a teljes lista, egyetemekre lebontva

Fontos kérdések: ilyen nyelvvizsga kell a diplomához

Itt a lista: az egyetemek és főiskolák teljes online rangsora

Az ombudsman egy hallgató - a Budapesti Corvinus Egyeteme szabályzatát és gyakorlatát érintő - panasza alapján indított vizsgálatot az abszolutóriumok kiadásának ügyében. A hallgató azt kifogásolta, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem tanulmányi- és vizsgaszabályzata az abszolutórium megszerzésének feltételeként a 3,00-ás tanulmányi átlag teljesítését írja elő, azzal, hogy a diáknak később lehetőséget biztosít a javításra, a vizsgák megismétlésére.

Székely László arra mutatott rá, hogy az abszolutórium kiadása a törvényben előírt követelmények teljesítéséhez kötött, amelyek egyetlen esetben sem utalnak a tanulmányok meghatározott minősítésének, tehát tanulmányi átlagnak az elérésére. A törvény felhatalmazta a kormányt annak szabályozására, határozza meg, hány kreditet kell elérni a tanulmányok sikeres teljesítéséhez; a felhatalmazó rendelkezés azonban nem terjed ki az érdemjeggyel való értékeléssel kapcsolatos feltételek megállapítására - hívta fel a figyelmet.

A közlemény szerint a kormány ennek ellenére rendeletben előírta a minimális (halmozott) súlyozott tanulmányi átlag meghatározását a felsőoktatási intézmények számára. A biztos ennek alapján megállapította, hogy a kormányrendelet a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedik. Álláspontja szerint a jogbiztonság követelményébe ütközve visszásságot idéz elő az a rendelkezés, amely az abszolutórium kiadásának feltételéül egy minimális tanulmányi átlag meghatározását írja elő.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!