szerző:
MTI

Erősíti tudományos és kutatási tevékenységét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amely a kormány márciusi döntése...

©

Erősíti tudományos és kutatási tevékenységét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amely a kormány márciusi döntése értelmében kiemelt felsőoktatási intézmény lett - közölte az intézmény MTI-vel.

Szuromi Szabolcs Anzelm rektor kifejtette: ez a cím segítséget jelent, hogy külföldi hallgatókat és vendégelőadókat vonzzanak az intézménybe. A nemzetközi versenyképesség javulása minőségi előrelépést jelent a hallgatók és az oktatók összetételében, ami pozitív hatást gyakorolhat a korábban az egyetemre került hallgatók teljesítményére is - tette hozzá.

A tájékoztatóban kiemelték: 2012-től a PPKE - gazdag nemzetközi kapcsolatrendszerén túl - kiépítette hazai kutatói és oktatói együttműködési hálózatát is, amely megnövelte a tudományos életben betöltött szerepét. Kitértek az intézmény együttműködésére a Semmelweis Egyetemmel, az ELTE-vel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, illetve a Pannon Egyetemmel március 21-én kötött megállapodásra.

Ez utóbbi az oktatási és kutatási fejlesztésekre, a doktori iskolák együttműködésére, az osztatlan mérnök-informatikus szak lehetőségeinek megteremtésére, valamint a tehetségkutatásra és -gondozásra terjed ki. Mindezen túl a katolikus egyetem az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával és más közép-európai katolikus egyetemekkel összefogva már rövid távon új típusú pedagógiai képzési és kutatási háttér megteremtésére törekszik - az óvópedagógiai képzéstől egészen a pedagógiai PhD megszerezhetőségének biztosításáig.

A kormány február 5-ei határozata alapján a kiemelt felsőoktatási intézmény minősítést az az intézmény kaphatja meg, amely több tudományterületen olyan képzési és kutatási kapacitásokkal, tudományos eredményekkel rendelkezik, amelyekre alapozva az intézmény a nemzetstratégiai célok megvalósításában jelentős szerepet tölt be és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes, továbbá amelynek részvétele a nemzetközi hallgatói mobilitásban kiemelkedő.

A cím emellett a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvénynek megfelelően nemzetközi szerződés alapján alapított vagy az által működésében szabályozott felsőoktatási intézménynek is adható, ha nemzetközi szerepe kiemelkedő, ha Magyarország részvételével zajló stratégiai együttműködések partnerintézménye vagy legalább három európai egyetemi szövetség tagintézménye.

Ezt a címet a PPKE mellett megkapta a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem is.