Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Az idén sem került fel magyar egyetem a Times Higher Education (THE) 2013/2014-es felsőoktatási rangsorára, amelyet harmadik éve a California Institute of Technology vezet. A Harvard, az Oxford és a Stanford nagy csatát vívott a dobogós helyezésekért – úgy tűnik, ebben az évben a listát 2011-ig vezető Harvard, valamint az Oxford volt az erősebb.

A kutatók tudományos tevékenysége, az oktatási-tanulmányi teljesítmény, innovációs eredmények és nemzetközi vonzerő – ilyen szempontok alapján állítja össze a világ négyszáz legjobb felsőoktatási intézmények rangsorát a Times Higher Education brit szakfolyóirat. A California Institute of Technology idei eredménye aligha okozott bárkinek meglepetést, 2200 hallgatójával a kisebb magánegyetemek közé tartozó CalTech harmadik éve előzi meg a Harvardot, amely hosszú ideig vezette a THE-rangsort, az idén pedig – holtversenyben az Oxforddal – a második helyen áll. Ezzel nagyot javított tavalyi eredményén, akkor ugyanis a negyedik helyig csúszott vissza, nemcsak a kaliforniai műszaki egyetem, hanem az Oxford és a Stanford is megelőzte.

©

A Stanford az idén a negyedik helyen végzett, de a tíz legjobb közé került a Massachusetts Institute of Technology – amely a brit Quacquarelli Symonds rangsorának első helyén áll –, a Princeton, a Cambridge, a Berkeley, a chicagói egyetem és az Imperial College London is.

Brit és amerikai egyetemek vezetnek

A 2013/2014-es listát is a brit és az amerikai egyetemek uralják, a negyven legjobb közé csupán a svájci ETH Zürich (14. hely), a torontói egyetem (20. hely), a tokiói egyetem (23. hely), a szingapúri nemzeti egyetem (26. hely), a kanadai University of British Columbia (31. hely), a melbourne-i egyetem (34. hely), a kanadai McGill University (35. hely), a svédországi Karolinska Institute (36. hely) és a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (37. hely) jutott.

©

Magyar egyetem az idén sem került fel a világrangsorra (viszont a szeptemberben közzétett QS-rangsorban jó eredményt értek el a magyar felsőoktatási intézmények - részletek itt), a szomszédos országok felsőoktatási intézményei közül az osztrák egyetemek vezetnek. A legjobb eredményt a bécsi egyetem érte el, a 170. helyen végzett, az innsbrucki egyetemet a 201-225., a Vienna University of Technologyt a 226-250., a bécsi orvosi egyetemet a 251-275., a linzi Johannes Kepler Universitätet a 351-400. helyre sorolták a lista készítői.