szerző:
Eduline

Szolidaritását fejezte ki nyolc hazai szakkollégium a felsőoktatási törvény módosítási javaslata által érintett Közép-európai Egyetem (CEU) mellett. Az aláírók között van az ELTE Bibó István Szakkollégiumának közössége is. E szervezet tagja volt korábban Orbán Viktor is - írja a hvg.hu.

©

"Ma Magyarországon a CEU által kínált képzések alternatívát képesek nyújtani a hasonló színvonalon csak külföldi egyetemeken elérhetőekkel szemben. Ezáltal kiemelkedő szerepet játszik a magyar hallgatók és szakkollégisták itthon tartásában, tehetségük jövőbeni hazai kamatoztatásában" - írta közös közleményében a nyolc hazai szakkollégium.

A hvg.hu összefoglalója szerint az aláírók között van az ELTE Bibó István Szakkollégium közössége, a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium, a Kepes György Szakkollégium, a Kerényi Károly Szakkollégium, a Liska Tibor Szakkollégium, a Széchenyi István Szakkollégium, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és a Társadalomelméleti Kollégium.

"A Közép-európai Egyetemnek helye van a magyar akadémiai és szakkollégiumi közegben, ezért saját alapelveink mentén felelősségünknek érezzük az Egyetem vezetése, oktatói és hallgatói melletti kiállást" - írták.

Az ország egyik legjobb egyetemét csinálná ki a kormány

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kedd este benyújtott törvénymódosítóval a Közép-európai Egyetemet csinálná ki a kormány. Azt a felsőoktatási intézményt, amely a legjobb hazai egyetemek között szerepel a nemzetközi listákon. Sőt: az egyik legnevesebb felsőoktatási szaklap, a Times Higher Education szerint egyértelműen ez a legjobb magyarországi egyetem.

Fontos, hogy a CEU maradjon - megszólalt az MTA elnöke

"A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik" - reagált a Közép-európai Egyetem körül kialakult helyzetre Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az mta.hu-nak. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az mta.hu-nak elmondta: fontos, hogy a CEU maradjon.